torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

1000 läkare får fast jobb i Stockholm

Publicerad: 28 juni 2006, 11:24

Stockholms läns landsting är först i Sverige med att omvandla alla tidsbegränsade anställningar för ST-läkare till fasta tjänster.


Överenskommelsen som Stockholms läns landsting har träffat med Stockholms läkarförening innebär att den femåriga specialisttjänstgöringen, som tidigare varit tidsbegränsad, nu förvandlas till en fast tjänst. Sedan 1992 har huvudregeln varit att ST-anställningarna ska gälla tillsvidare.

Men på grund av ett undantag från lagen om anställningsskydd, LAS, har regeln inte gällt för läkare under specialisttjänstgöring på landets stora universitetssjukhus. I mars 2006 lanserade Sveriges yngre läkares förening, SYLF, en kampanj för fast jobb till ST-läkare som är anställda på landets universitetsorter.

Och kampanjen har gett ett snabbt resultat, åtminstone i Stockholm. Där omvandlas nu alla tidsbegränsade specialisttjänster till 1000 fasta jobb.  - Överenskommelsen är viktig för landstinget, och vi tror att den kommer att hjälpa till att trygga kompetensförsörjningen av specialistutbildade läkare till stockholmsregionen. Det finns brist på tillräckligt många utbildade inom bland annat radiologi, patologi och allmänmedicin, säger Lars Dahlberg (s), personallandstingsråd i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

SYLF meddelar att föreningen förväntar sig att Västra Götalandsregionen och Region Skåne följer i Stockholms fotspår och tillsvidareanställer sina ST-läkare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev