Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

1177 Vårdguiden dumpar tv-programmet ”Malou efter tio”

Publicerad: 6 februari 2015, 06:30

Vi är måna om vår trovärdighet, uppger den landstingsdrivna sajten och säger upp annonssamarbetet.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

TV4-programmet ”Malou efter tio”, med journalisten Malou von Sivers som programledare, har väckt en hel del uppmärksamhet. I måndags blandade exempelvis forskaren Fredrik Bäckhed en bajscocktail som i programmet påstods kunna behandla autism. (Senare i veckan kom det fram att det av hygienska skäl i själva verket var chokladpudding som hällts ner i mixern i tv-studion). I tidigare program har en kinesiolog visat en snudd på omedelbart muskelförsvagande effekt av att äta en vetefralla.

En av programmets sponsorer är den landstingsdrivna informationssajten 1177 Vårdguiden. Det har fått Dagens Medicins bloggare Mats Reimer att reagera och ifrågasätta lämpligheten i att sajten syns i ett sammanhang som presenterar kontroversiella medicinska teorier.

När Dagens Medicin kontaktar 1177 Vårdguiden för att få svar på frågan om varför man valt att sponsra ”Malou efter tio” är det först svårt att få tag på någon som vill uttala sig. Efter några timmar kommer det dock ett mejl där Maria Bång, PR- och pressansvarig för 1177 Vårdguiden, skriver att tanken med att köpa annonser i programmet var en del i sajtens arbete att nå ut med information om den nya patientlagen.

”Vår bedömning var att målgruppen som nås via tv-programmet stämmer väl överens med den målgrupp som kan ha särskilt stor nytta av information om de möjligheter som den nya lagen ger. Som den här annonseringen framställs, kan det tolkas som att 1177 Vårdguiden står bakom eller påverkar innehållet i programmet – vilket vi naturligtvis inte gör.

Att medverka i den här typen av annonsering var en felbedömning från vår sida och vi väljer därför att avbryta den. 1177 Vårdguiden står för hög trovärdighet och allt medicinskt innehåll på webbplatsen kvalitetssäkras av experter från vården och bygger på evidens och beprövad erfarenhet. Vi är måna om vår trovärdighet och vill undvika missförstånd.”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev