torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

130 inställda operationer

Publicerad: 18 oktober 2019, 05:54

Foto: Marie Eriksson, Region Dalarna

UPPDATERAD Krismöten och 130 inställda operationer. Och när även Region Dalarna ställer in sina planerade operationer påverkas fyra sjukhus till.

Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion DalarnaFalu lasarettAvesta lasarettLudvika lasarettMora lasarettAkademiska sjukhusetRegion VästmanlandRegion Uppsala

Planerade operationer har ställts in i Uppsala, Dalarna och Västmanland, och tre av fem drabbade regioner befinner sig fortfarande i stabsläge. På fredagen avblåstes det regionala stabsläget i Uppsala, men på Akademiska sjukhuset behåller man stabsläget lokalt, där har har 97 operationer hittills ställts in. Även på måndag kommer Akademiska sjukhuset ställa in operationer.

Även i Region Västmanland har operationer ställts in denna vecka och sammanlagt är det hittills omkring 130 operationer som ställts in, rapporterar Dagens Nyheter. På måndag kommer även Region Dalarna att ställa in omkring 35 operationer på fyra sjukhus; Falun, Mora, Avesta och Ludvika.

Sedan regionerna i Uppsala, Örebro län, Västmanland, Dalarna och Sörmland bytte leverantör av sjukvårdsmaterial den 1 oktober har det utbrutit kaos då de inte fått de förbrukningsartiklar de behöver för vården.

Mikael Köhler, chefläkare i Region Uppsala, säger på en pressträff på fredagseftermiddagen att man är i ett läge som är "fortsatt instabilt" och att det kommer fortsätta vara så under en tid framöver. Han vill understryka att stora delar av vårdarbetet ändå utförs som vanligt.

– Vi utför 80 procent av all planerad kirurgi och utför också alla nödvändiga operationer, alltså de som är tidskritiska, säger han.

De drabbade regionerna har fått nödhjälp från andra håll i landet, vilket Dagens Medicin skrivit om.

Frågan många ställer sig nu är dock om den nya leverantören av sjukvårdsmateriel, Apotekstjänst AB, verkligen kommer kunna får ordning på sina leveranser. De första samtalen till Region Uppsala om att det var problem med leveranserna kom omkring 3-4 oktober.

– Då gjorde man bedömningen att detta hörde till när man byter leverantör. Vi trodde att det skulle vända, men det vände inte, säger Mikael Köhler.

I Örebro län, där det rått stabsläge sedan i förra veckan, tycker regiondirektör Rickard Simonsson att det börjar närma sig en gräns nu, efter 18 dagars problem.

– Det är normalt med vissa inkörningsbekymmer, men detta är mycket mer än normalt.

Har ni förtroende för att Apotekstjänst klarar att uppfylla avtalet?

– Det börjar närma sig en gräns då leveranser måste ske. Detta är inte acceptabelt, säger Rickard Simonsson.

TT har sökt både Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo och bolagets styrelseordförande Cecilia Verstegh, men ingen av dem vill kommentera.

– Det är allvarligt och beklagligt, säger Eva Ohlsson, chefläkare och medicinskt ledningsansvarig i regional sjukvårdsledning, om beslutet i Dalarna.

Det innebär att från och med måndag nästa vecka kommer endast akuta eller tidskritiska operationer genomföras på sjukhusen.

– Det är väldigt allvarligt och beklagligt, säger  Eva Ohlsson.

Förbrukningsartiklar som man har haft brist på är provtagningsrör, filter till narkosapparater och blandningsaggregat till antibiotika.

Helena Björkman, divisionschef för kirurgin på Region Dalarna, beskriver det som en ansträngd situation för personalen som har fått jobba hårt för att få tag på förbrukningsmaterial från andra regioner.

– Det är klart att det blir pressat och det tar mycket kraft och energi för hela organisationen. Men vi har otroligt kompetenta och engagerade medarbetare som gör sitt yttersta för att få det att fungera och det har man lyckats väl med, säger hon.

Samtidigt menar Björkman att det finns en stor oro bland personalen.

– Vi har hankat oss fram men det är klart att det får sina konsekvenser.

– Det påverkar alla när man inte har rätt förutsättningar för att sköta jobbet. Det blir en känsla att vara otillräcklig, fortsätter hon.

På måndag kommer Region Dalarna göra en ny utvärdering av situationen inför framtiden.

Under fredagsmorgonen har de berörda regionordförandena hållit krismöte på telefon. Monica Johansson, ordförande i Region Sörmland (S), berättar att de använt de breda penseldragen då de diskuterat vad som hänt.

– Vi har talat om hur vi ska gå vidare i nästa skede. Vi ska titta på handläggningen och på avtalet, säger hon.

Kommer ni att använda "nödutgången" i kontraktet och avbryta det i förtid?

– Det vill jag inte spekulera i. Först ska vi lösa den akuta krisen. Vi försöker göra juridiskt rätt och inte förhasta oss, säger Erik Weiman, ordförande i regionstyrelsen i Uppsala (M).

Enligt den nya leverantören Apotekstjänst är en av huvudanledningarna till att problemet kunnat uppstå att antalet beställningar varit betydligt fler än vad som stod i avtalet. Enligt SVT Nyheter försökte också Apotekstjänst rädda situationen genom att "våldföra sig" på sitt eget it-system. Något som enligt företagets vd Tomas Hilmo skapade fel och produktionsstopp och förvärrade, snarare än förbättrade, situationen.

Här finns alla artiklar om leveranskrisen.

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev