Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

16 uppsagda på Kronans Droghandel

Publicerad: 9 december 2011, 09:36

Inga farmaceuter finns bland de 16 anställda som Kronans Droghandel sagt upp. Fler neddragningar är inte aktuella, enligt vd Jonas Levin.


I slutet av september meddelade Kronans Droghandel att apotekskedjan skulle skära bort 40 tjänster. Nu är de fackliga förhandlingarna avslutade.

– Vi har försökt omplacera så mycket vi kan, men tyvärr har det slutat med att 16 fast anställda har tvingats sägas upp på grund av arbetsbrist, säger Jonas Levin, vd för Kronans Droghandel, till Dagens Apotek.

Som tidigare annonserat skärs 40 heltidstjänster bort. För 24 tjänster har neddragningarna dock kunnat lösas genom naturliga avgångar och färre tim- och visstidsanställda.

Kan det bli aktuellt med fler personalneddragningar i framtiden?

– Jag kan inte uttala mig om framtiden hur långt som helst, men inte i den närmaste framtiden, säger Jonas Levin.

Nio fast anställda på apotek har sagts upp på grund av arbetsbrist, varav sex i Stockholm, två på Gotland och en i Umeå. Ingen av dem som sagts upp var farmaceut. De flesta var apotekstekniker, några enstaka var säljare.

Övriga apotekstjänster som försvunnit utan uppsägningar var spridda över landet. Men flest förändringar sker i storstadsområdena eftersom konkurrensen ökat mest där, enligt Kronans Droghandel.

Sju personer på så kallade stabsbefattningar har också sagts upp.

– Det är allt ifrån vår regionverksamhet till andra stödfunktioner, säger Jonas Levin.

Kronans Droghandel ändrar också sin regionstruktur och kommer nu att ha tio regionchefer i stället för tolv.

Trots nedskärningarna har Kronans Droghandel ett fortsatt rekryteringsbehov i bland annat Skåne, Värmland, Örebro, Dalarna och på Västkusten. Kedjan kommer också att öppna flera nya apotek nästa år.

Jonas Levin ser ett fortsatt behov av effektiviseringsarbete på Kronans Droghandel.

Är fler åtgärder planerade framöver?

– Inte personella, men det finns ju många saker som man behöver effektivisera i en detaljhandelskedja. De är allt ifrån hur man hanterar sina varor i apoteken till hur man expedierar och vilka kontrakt man har med sina underleverantörer.

Kommer ni att ha en bra lönsamhet 2012?

– Jag kommer inte att uttala mig kring något specifikt år, men vi ser positivt framåt. Och de åtgärder vi gjort nu är alla gjorda för att vi ska ha en långsiktig lönsamhet, säger Jonas Levin.

Relaterat material

Kronans Droghandel skär ned

Förhandlingar inleds på måndag

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev