Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

17 månaders väntan på legitimation

Publicerad: 7 december 2011, 11:44

En kvinna som efter 17 månaders väntan fortfarande inte fått sin psykoterapeutlegitimation från Socialstyrelsen har nu vänt sig till jurister.


Den 29-åriga kvinnan av utländsk bakgrund, som är färdigutbildad psykoterapeut i sitt hemland, har vänt sig till en juristfirma då hon anser sig ha blivit diskriminerad av Socialstyrelsen.

Anledning är att kvinnan ännu inte har fått sin svenska legitimation utfärdad av myndigheten, trots att hon skickade in sina betyg och övriga dokument för validering i början av juli 2010.

Socialstyrelsens handläggare hade ursprungligen meddelat att legitimationen skulle vara färdig i december 2010, men ändrade sedan det datumet till mars 2011.

Dröjsmålet har också inneburit att kvinnan tvingades tacka nej till ett jobberbjudande då hon ännu inte fått sin legitimation.

Socialstyrelsens förklaring är att det tar längre tid att utfärda legitimation för personer utbildade utanför Sverige, eftersom det måste göras en noggrann bedömning av utbildningen i det landet och om den stämmer överens med den svenska utbildning som krävs. På grund av personalbrist har inte alla ärenden hunnits med i tid.

– Det är olyckligt att det ska dra ut på tiden, men det handlar om säkerheten, säger Pernilla Ek, behörighetsansvarig på Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

PER LEANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev