torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

2,4 procent en besvikelse för Akademiskas sjuksköterskor

Publicerad: 10 oktober 2012, 09:11

I Uppsala är missnöjet kring årets löneöversyn påtagligt.
– Nu halkar vi efter andra landsting ännu mer, säger Vårdförbundets lokalordförande Annika Jonasson.


Biomedicinska analytiker i Landstinget i Uppsala län fick ungefär 3,3 procent mer efter årets löne­översyn. För de grundutbildade sjuksköterskorna landade löneökningen på drygt 2,4 procent, eller mellan 600 och 900 kronor, enligt uppgifter från Vårdförbundets lokalavdelning. Något Annika Jonasson inte alls är nöjd med.

– Se på Örebro, där har man satsat på sjuksköterskorna genom att skjuta till medel, säger hon och syftar på att landstingsledningen i Örebro i år gjorde en särskild satsning på Vårdförbundets grupper med en löneökning på 5,2 procent.

I ett läge där det råder brist på sjuksköterskor är det inte lätt att förstå utfallet lokalt, tycker Annika Jonasson.

– Landstinget har en lång väg att gå.

Förra året ville Landstinget i Uppsala län prioritera biomedicinska analytiker och specialistutbildade sjuksköterskor. Den prioriteringen låg kvar även i år. Det är skälet till att de grundutbildade sjuksköterskorna inte får mer pengar, enligt Lotta Halling, HR-direktör.

– När man gör prioriteringar är det just det man gör.

Finns det inte någon möjlighet att skjuta till extra pengar?

– Nej, vi har de pengar vi har och har gjort en koncerngemensam prioritering.

Amanda Åkerström tog sjuksköterskeexamen i januari i år och började jobba på ortopedkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala samma månad. En god löneutveckling är viktig om hon och andra sjuksköterskor ska vilja stanna kvar inom landstinget, tycker hon.

– Löneutveckling är moroten för allt jobb man lägger ner, säger hon.

I dag tjänar hon 21 000 kronor i månaden och skulle se en månadslön på 24 000 som rimlig.
– Vi har diskuterat 24 000-upproret mycket på jobbet. Problemet blir dock för de sjuksköterskor som kanske har jobbat i sju år. Vad händer med deras lön om kravet går igenom?
Även en tusenlapp mer i månaden skulle göra skillnad, tror Amanda Åkerström.

– Det skulle vara som en uppmuntran för sjuksköterskorna.

Kollegan Emma Widnersson har arbetat på kliniken i över ett år och tjänar 21 400 kronor i månaden i dag. Även om lönen inte är allt, tycker hon inte att den speglar den högskolekompetens grundutbildade sjuksköterskor faktiskt har. En bra gräns vore att börja vid 24 000 kronor i månaden, säger hon.

– Att få upp lönen för sjuksköterskor i allmänhet är viktigt. Det ger yrket en högre status, särskilt nu när det verkar råda brist på sjuksköterskor. Om ingen vill utbilda sig till sjuksköterska blir det ett stort problem.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev