tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

21 länsstyrelser ska bli 11

Publicerad: 17 december 2012, 13:27

Staten har inte tid eller råd att vänta på att landstingen ska bilda större regioner. Det konstaterar regionutredningen som föreslår en halvering av antalet länsstyrelser.


Regeringens regionutredare Mats Sjöstrand har tidigare sagt att det bästa vore om det gick att samordna bildandet av nya länsstyrelser med landstingens arbete med att bilda större regioner. Men när Mats Sjöstrand  presenterade sin utredning konstaterade han att landstingens regionbildning går för långsamt. Han bedömer att staten skulle kunna spara 300 miljoner kronor per år på att minska dagens 21 länsstyrelser till 11. De nuvarande länen ska finnas kvar men en länsstyrelse får ansvar för flera län.

Mats Sjöstrand föreslår att de nya länsstyrelserna ska bildas den första januari 2015. Om förslaget blir verklighet innebär det att gränserna för länsstyrelsernas områden och landstingen då kommer att se olika ut.  Mats Sjöstrand skriver att det är viktigt att de nya länsstyrelserna får lokalkontor för att underlätta samarbetet med de landsting som finns inom området.

Enligt utredningens förslag ska de nya länstyrelserna också utgöra grunden för den regionala organisationen av ett antal statliga myndigheter. Bland annat vårdens nya tillsynsmyndighet Inspektionen för vård och omsorg.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev