fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

24 800 har skrivit under

Publicerad: 6 december 2012, 14:52

De sista namnunderskrifterna i uppropet för en folkomröstning om sjukvården i Västerbottens läns landsting har lämnats in.


I dag togs ett litet steg närmare en folkomröstning i Västerbottens läns landsting. Under torsdagen lämnades de sista namnunderskrifterna in till landstinget med krav på en folkomröstning om sjukvården i länet, enligt ett meddelande på landstingets hemsida.

Det är Folkinitiativet i Västerbotten och Doroteaupproret som har samlat in de 24 801 namnen, vilket är drygt 4 000 fler namnunderskrifter än vad som krävs för att få igenom en folkomröstning.

Uppropet ställer krav på  en ny förordning i landstinget som inkluderar ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla, vilket bl. a. innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans .

Nu kommer landstingets utredare gå igenom listorna för att säkerställa så att listorna uppfyller de krav som gäller för att de ska få räknas in i underlaget. Därefter kommer det tas ett beslut om det blir en folkomröstning eller inte.

Om uppropet lyckas är det första gången ett landsting genomför en folkomröstning i Sverige.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev