Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

300 jobb försvinner i Sörmland

Publicerad: 8 juni 2011, 14:07

300 tjänster ska bort när Landstinget Sörmland måste spara. Det ansvariga landstingsrådet talar om en ”generationsväxling”.


Bakom besparingsförslaget står Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet, som bildar majoritet i Landstinget Sörmland. Planen är att de 300 tjänsterna ska sparas bort till 2014.

– En stor del av minskningen ska ske genom generationsväxling och en satsning på omställningsåtgärder kommer att göras för att mildra effekterna. Det kan innebära att man avslutar sin anställning i kombination med exempelvis särskild avtalspension eller annan frivillig överenskommelse, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur (FP) i ett pressmeddelande.

En annan del i sparförslaget är att koncentrera hudmottagningen till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och lägga ned merparten av verksamheten i Nyköping och Katrineholm. Även inom psykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin ska verksamheter på flera mindre orter läggas ned. Dessutom planerar landstinget inskränkningar vad gäller behandlingar som inte är medicinskt nödvändiga, till exempel vissa typer av plastikkirurgi.

Totalt beräknas åtgärderna leda till sänkta kostnader med omkring 200 miljoner kronor per år.

Det största oppositionspartiet Moderaterna anser att åtgärdspaket är för omfattande och vill bara spara ungefär hälften så mycket.

Relaterat material

Nedläggningar väntar när Sörmland måste spara

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News