Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

32-åring häktad misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren

Publicerad: 8 juli 2022, 08:41

Åklagare Petra Götell och polisens förundersökningsledare Ayman Aboulaich vid Visby tingsrätt där den 32-årige man som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren har häktats.

Foto: Karl Melander

Mannen som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren har häktats.


Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenToppnyheterJuli 2022

Han häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, rapporterar Dagens Nyheter

Enligt häktningsbeslutet finns det risk att mannen undanröjer bevis eller försvårar utredningen. 

Vid en presskonferens igår, torsdag, uppgav kammaråklagare Petra Götell att dådet var riktat mot Ing-Marie Wieselgren och har koppling till hennes långvariga engagemang i svensk psykiatri.

Den misstänkte gärningsmannen, som erkänt brott, men oklart med vilken rubricering, uppges lida av psykisk ohälsa och ska ha varit narkotikapåverkad vid brottstillfället. 

– Huvudspåret är att han har mått dåligt under längre tid, han har varit och är väldigt missnöjd över hur den psykiatriska vården i Sverige har bedrivits och styrts. Det är det som har varit drivkraften till det här, säger Petra Götell till SVT Nyheter.

32-åringens försvarsadvokat Staffan Fredriksson uppger för DN att den misstänkte mannen känt till Ing-Marie Wieselgren redan när han åkte till Gotland ungefär en vecka innan knivattacken. 

– Han har gått runt någon eller några dagar före gärningen och rekat i Visby. Via sin mobiltelefon har han haft koll på målsägandes schema och var hon befann sig någonstans. Sedan har han gått och väntat på rätt tillfälle som jag förstår det. 

32-åringen ska enligt advokaten också ha haft planer på att attackera andra personer om han inte hade lyckats attackera Ing-Marie Wieselgren. 

32-åringen häktas med fulla restriktioner, vilket innebär att han inte får ta emot besök, ha kontakt med andra i häktet eller följa nyhetsmedia. Han ska också genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, uppger TT. 

Åtal ska väckas senast den 8 augusti om inte förlängning begärs. 

Ing-Marie Wieselgrens tragiska bortgång har väckt starka känslor i psykiatrisverige och i Region Uppsala, där hon skulle ha arbetat kliniskt inom psykosvården på Akademiska sjukhuset under sommaren. 

 

Susanne Fredriksson

Nyhetschef, stf utgivare

susanne.fredriksson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev