Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

350 jobb bort i Östergötland

Publicerad: 30 september 2009, 09:38

350 jobb bort i Östergötland

Foto: Marie Morell (m).

Minst 350 heltidstjänster försvinner när Landstinget i Östergötland sparar. Däremot slipper personalen mer helgjobb.


Beslutet om besparingarna klubbades av landstingsstyrelsen i går, tisdag. Målet är att kostnaderna ska sänkas med 308 miljoner kronor i år och nästa år. Det innebär att minst 350 heltidstjänster försvinner.

Landstinget räknar med att kunna genomföra neddragningen genom naturliga avgångar.

– Målsättningen är att varsel och uppsägningar av tillsvidareanställda medarbetare inte ska genomföras. Kostnadsreduceringarna ska också genomföras på ett sätt som innebär att patienterna drabbas i så liten utsträckning som möjligt, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) i ett pressmeddelande.

Fortsatt anställningsstopp, tre eller fyra fasta semesterperioder och frysta löner för högsta tjänstemannaledningen ingår också i besparingspaketet. Dessutom avskaffas kostsamma arbetstidsmodeller som 3-3, där anställda har gått på scheman där de jobbar i tre dagar och är lediga i tre.

Landstingsdirektören Barbro Naroskyin hade även föreslagit att annan vårdpersonal än läkare skulle få jobba varannan helg. Den åtgärden väljer politikerna att skjuta på framtiden. Nu blir det mer helgjobb först om det visar sig att övriga besparingar inte räcker till.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev