Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

36 grader varmt på sjukhus

Publicerad: 31 juli 2014, 13:02

Från vänster: Undersköterskan Betty Forsell och sjuksköterskorna Warunee Nilsson och Hamideh Oraee har svettats på ett rejält varmt sjukhus.

Det är svettigt för både personal och patienter i sommarvärmen. Sundsvalls sjukhus har haft 36 grader på expeditioner och 28 grader i patientsalarna.


Kylsystemen och ventilationen i vården har fått problem på flera håll i landet. I Trelleborg har operationer ställts in på grund av värmen, vilket Dagens Medicin tidigare har berättat. Men även i Norrland har värmen blivit ett problem för sjukvården.

– Man bygger inte kylsystemen för en sådan här värmetopp, konstaterar Thomas Fors på fastighetsavdelningen vid Landstinget Västernorrland.

Det har märkts på Sundsvalls sjukhus där inomhustemperaturen stundtals har nått tropiska nivåer. Inne på expeditionerna har termometern några gånger visat 36 grader.

– Vi har dubbla fläktar på expeditionen så att man ska klara av att tänka, säger Karin Dunberg, chef för akutgeriatriska enheten på Sundsvalls sjukhus.

Inne hos patienterna är det något svalare.

– Vi har cirka 28 grader på alla patientsalar, berättar Karin Dunberg.

Det är ingen optimal temperatur för patienterna på akutgeriatriken.

– De klarar värmen lika dåligt här som i sina varma hem. Men när de kommer in till sjukhuset är de ju extra sköra, säger Karin Dunberg.

För att ge patienterna svalka har personalen gett sig ut på fläktjakt.

– Vi har lånat in fläktar och vi har åkt runt till småbutiker utanför centralorten för att köpa fler fläktar. Men det är svårt, det finns nästan inga fläktar att få tag på. De är slutsålda överallt, säger Karin Dunberg.

I övrigt är det bara en sak som gäller – att se till så att både personal och patienter får i sig tillräckligt med vätska.

– Vi är noggranna med våra vätskelistor som vi för på varje patient och följer vätskeintaget vid ronden, säger Karin Dunberg.

Hoppet om en svalare tillvaro på sjukhuset står till vädret. Så länge värmen håller i sig finns det inte så mycket mer att göra med de kylsystem som finns enligt Thomas Fors på landstingets fastighetsavdelning.

– Men vi kommer att ha en diskussion om vilka förbättringar vi kan göra inför framtiden, säger han.

Relaterat material

Hur har du påverkats av värmen?

Dåligt ventilationssystem på sjukhus byggs om

Operationer ställs in på grund av dålig ventilation

Svår hetta på sjukhus

Hettan väcker frågor om läkemedel

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev