Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

3D-printad mat testas på äldreboenden

Publicerad: 4 mars 2019, 15:07

3D-printad? Försök med purémat utskriven med 3D-printer ska testas bland annat på ett företag som tillagar mat till sjukhus.

Foto: Thinkstock

Mat i puréform ser ofta oaptitlig ut och personer med tugg- och sväljsvårigheter har inte sällan nutritionsproblem. Till hösten inleds ett försök med purémat utskriven med 3D-printer.


– Det är ett stort problem att de som får konsistensanpassad mat äter för lite, säger Evelina Höglund på forskningsinstitutet Rise, som driver projektet.

Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter och bristande aptit riskerar att leda till undernäring.

I slutet av året ska den nya tekniken testas på två äldreboenden i Halmstad och Helsingborg och på ett företag som tillagar mat till sjukhus.

– Tanken är att bygga upp till exempel en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd så att det blir så identiskt som möjligt. Men konsistensen blir som en lös pannacotta, säger Richard Asplund, tillförordnad verksamhetschef för måltidsservice i Halmstad, till Hallandsposten.

En annan del av projektet är att utveckla personligt anpassade recept.

Redan i dag finns 3D-printrar för användning i kök, till exempel vid formandet av choklad och dekorationer till tårtor.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev