Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

3R kan bli 2R – risk att Skåne hoppar av

Publicerad: 26 november 2015, 11:02

Det stora it-samarbetet riskerar att spricka till följd av den svajiga skånska ekonomin.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneVästra GötalandsregionenStockholms läns landsting

När Daniel Forslund (L), ordförande i 3R:s politiska styrgrupp och innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting, gav en statusrapport om 3R-samarbetet på It i vården-dagen kunde åhörarna notera att han vid vissa tillfällen sade 2R i stället.

När Dagens Medicin får tag i den hett uppvaktade politikern i kaffepausen förklarar han varför. I upphandlingsprocessen, som beräknas till april 2016, måste de tre landstingen och regionerna fatta egna beslut om pengar och ambitionsnivå.

– Och där vet jag att Skåne har en tuffare ekonomisk situation. De har andra förutsättningar rent tekniskt och de behöver verkligen akut uppdatera det de har nu.

Något som, enligt Stockholmspolitikern, innebär att Skåne behöver fatta ett beslut ”rätt snart”.

– Förmodligen är det ett steg till nästa miljö i 3R-samarbetet, men det kanske också gör att de får avvakta lite med den stora upphandlingen, tills de har ekonomiska förutsättningar.

Frågan är alltså om det blir två eller tre landsting som går vidare med upphandlingen.

– I Stockholm och VGR är vi väldigt eniga om att göra det tillsammans och den målbild vi har satt står helt fast. Om det skulle vara så att Skåne av olika skäl inte går vidare, kommer vi ändå att fortsätta, vi två. Det är någonting som är tydligt.

Daniel Forslund berättar att det i så fall kommer att göra samarbetet öppnas upp för andra landsting och regioner och han utesluter inte en större konstellation längre fram.

Vad är ditt stalltips, 2R eller 3R?

– 3R, absolut.

Där Skåne är det tredje R:et?

– Ja, absolut. Det beslutet har vi redan, men från april kan det ändras. För alla måste tänka till om vilka förutsättningar man har praktiskt, tekniskt och ekonomiskt. Men det hotar inte leveransen. Oavsett hur det går.

Det som fortfarande heter 3R:s politiska styrgrupp har möte i eftermiddag.

Dagens Medicin har sökt Henrik Fritzon (S), regionråd i Region Skåne och andra vice ordförande i 3R:s politiska styrgrupp samt regionrådet Anders Åkesson (MP) som också sitter i styrgruppen för Region Skåne.

Carl-Johan Sonesson (M), regionråd och medlem i styrgruppen, vill inte kommentera frågan före mötet, då det skulle bli ”märkligt”.

– Den finns en diskussion om olika saker, säger han till Dagens Medicin men avböjer att precisera vidare.

Relaterat material

3R ska rensa upp i it-systemens ”zombiekyrkogård”

50 procents chans att Skåne fortsätter i 3R

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev