Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

40 nya inspektörer ska stärka tillsynen

Publicerad: 18 februari 2013, 08:11

En stark regional organisation blir stommen i Inspektionen för vård och omsorg som sakta tar form. Just nu anställs 40 nya inspek­törer som ska förstärka tillsynen av vården runt om i landet.


Inspektionen för vård och omsorg ska inleda sitt arbete den 1 juni. Än så länge arbetar fyra personer under ledning av blivande general­direktören Gunilla Hult Backlund med att utreda och förbereda bildandet, men när myndig­heten bildas den 1 juni flyttar nästan­ 500 personer över från Social­styrelsens tillsynsavdelning. Vilka som följer med blev klart i december.

– Nästan alla tackade ja till att följa med till den nya myndigheten, berättar Gunilla Hult Backlund.

Inspektionen för vård och omsorg kommer att ha fler anställda än vad Socialstyrelsens tillsynsavdelning har haft. Regeringen har skjutit till 175 miljoner kronor årligen under de kommande åren för att stärka tillsynen av vård och omsorg. En del av dessa pengar används för att utöka antalet regionala inspektörer. Ett 40-tal inspektörer anställs just nu på Socialstyrelsen och kommer att följa med till den nya myndigheten. De placeras på de sex regionala avdelningarna som kommer att ha samma regionala indelning som Social­styrelsen har haft.

– Antalet inspektioner ute i verksamheterna ska bli fler. För att klara­ av det uppdraget behöver vi fler personer, konstaterar Gunilla Hult Backlund.

Hon räknar med att ytterligare ett 30-tal personer nyanställs i ett första skede. En del av dessa ska arbeta på en analys- och utvecklingsavdelning på huvudkontoret i Stockholm. Avdelningen ska ge regelbunden respons till de regionala avdelningarna. Men också ta egna initiativ.

– Vår förhoppning är att ha större möjligheter än vad Socialstyrelsen har haft att inleda tillsyn baserat på egna analyser och bedömningar, ­säger Gunilla Hult Backlund.

Den regionala avdelningen i Stockholm får förutom sitt regionala­ ansvar även ett nationellt ansvar på några områden. Bland annat när det gäller enskildas klagomål där en särskild grupp får ansvar för alla enskilda klago­mål som kommit in fram till den 1 februari i år. Just nu handlar det om 4 000–5 000 ärenden. Alla gamla ärenden ska ha betats av senast den sista januari 2014.

– Vi ville inte att de nya regionala avdelningarna skulle få börja med en stor hög med gamla ärenden och få svårt att hinna i kapp. Därför är det här en bättre lösning, säger ­Gunilla Hult Backlund.

De enskilda klagomål som kommer in efter den 1 februari i år går direkt till de regionala tillsynsenheterna på Socialstyrelsen. Därmed har den nya myndighetens arbete i praktiken tjuvstartat även om namn­bytet inte sker förrän den 1 juni.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News