Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

40 vårdlärare får sluta när kritiserad utbildning anpassas

Publicerad: 17 mars 2009, 09:07

40 vårdlärare får sluta när kritiserad utbildning anpassas

40 lärare måste sluta när Karolinska institutet anpassar sin sjuksköterskeutbildning för att få tillbaka examinationsrätten.


Beskedet om att Karolinska institutet i Solna och Huddinge fråntas rätten att utexaminera sjuksköterskor kom i december förra året. Kritiken från Högskoleverket handlade bland annat om att kunskapsnivån bland lärarna var för låg.

I dag har omkring 30 procent av lärarna på sjuksköterskeprogrammet disputerat. Karolinska institutets mål är att få upp andelen till 70 procent.

Som ett led i det arbetet vill skolan göra sig av med 40 universitetsadjunkter som inte har skrivit någon avhandling.

– Det är jätteviktigt att få tillbaka examinationsrätten. Vi har bara till i oktober på oss. Det får de här tråkiga konsekvenserna, säger personaldirektören Ylva Lindberg till tidningen Vårdfacket.

Lärarförbundet är kritiskt mot skolans sätt att hantera situationen.

– Att ge lärarna möjlighet att komplettera sin kliniska kompetens borde inte vara så svårt. Framför allt borde man fråga var och en av de berörda hur de ser på framtiden och vad de vill göra för att öka sin kompetens, säger Mats Norrstad, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Huddinge, till Vårdfacket.

En lokal förhandling om de planerade uppsägningarna har slutat i oenighet. I dag, tisdag, inleds centrala förhandlingar.

Relaterat material

KI:s sjuksköterskeutbildning mister examinationsrätten

31 vårdutbildningar kritiseras

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev