Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

44 miljarder i skatteintäkter försvinner i kommunsektorn

Publicerad: 29 maj 2009, 12:10

44 miljarder i skatteintäkter försvinner i kommunsektorn

Foto: Illustration: Photos.com

Nästa år kommer landstingen och kommunerna att få in 44 miljarder mindre i skatt än beräknat. Resultatet blir ytterligare sparpaket med hundratals varsel. (Ny version 1/6 10.01)


Hittills har sju landsting varslat om uppsägningar och under årets fyra första månader har 1 860 fast anställda varslats. Det kan jämföras med 142 under hela 2008, enligt en sammanställning som LO-tidningen gjort.

En tredjedel av dessa jobbar i Stockholms läns landsting där Karolinska universitetssjukhuset varslade 600 anställda i januari. När de fackliga förhandlingarna nu avslutats ser det dock ut som att ingen, eller bara någon enstaka, kommer att sägas upp. Däremot ska 600 tjänster bort och det kan bli en hel del omplaceringar.

Sundsvalls sjukhus ska spara 235 miljoner kronor i år – vilket innebär att var sjätte anställd ska bort.

– Det är antagligen bara början, säger Jan-Olof Lampinen, Kommunals sektionsordförande på sjukhuset, till LO-tidningen.

Han menar att Kommunals medlemmar är de som åker ut först, och att den bilden ger förbundets aktiva i hela landet.

Även om det läggs många varsel så sker de stora förändringarna i det tysta. I Region Skåne ska 1 000 jobb bort – utan att en enda varslas om uppsägning. Det är timanställda och vikarier som tas bort och alla vakanta tjänster tillsätts inte. I många landsting görs dessutom heltidstjänster om till deltid vid pensionsavgångar.

Arbetslösheten urholkar landstingens inkomster. Sedan i februari har SKL räknat ner skatteunderlaget med ytterligare åtta miljarder.

Gamla sparförslag som tidigare stoppats dammas av. I Västerbottens läns landsting hotas BB och akutkirurgi i Lycksele och i Gävleborgs läns landsting finns nedläggningshot mot BB i Hudiksvall samt akutmedicin i Bollnäs. I Värmland har akutsjukhusen i Torsby och Arvika fått ögonen på sig. Som ett alternativ till nerläggningar och besparingar funderar många landsting på att höja skatten.

Relaterat material

Höjda skatter och mindre personal väntar i landstingen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev