Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

5 000 jobb kan försvinna i Region Skåne

Publicerad: 16 november 2007, 13:07

Region Skåne kan komma att minska antalet anställda med så många som 5 000 de närmaste åren.


Mellan 4 000 och 5 000 jobb av totalt cirka 33 500 kan komma att försvinna inom Region Skåne, enligt de senaste buden från landstingsledningen. Detta skriver Helsingborgs Dagblad.

Det är betydligt fler än de cirka 1 000 jobb som det talats om tidigare.

Men regionstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein (m), hävdar att det inte handlar om tusentals personer som kommer att bli arbetslösa, utan att en stor del av personalneddragningarna har att göra med att regionen planerar att lägga ut mycket av verksamheten på entreprenad.

– Vi tittar bland annat på kringverksamheter som städ och service. Vi har redan tagit beslut om att en del av fastighetsnämndens verksamhet ska privatiseras. Vi tittar på laboratorieverksamheten och på den centrala administrationen, säger Jerker Swanstein till Helsingborgs Dagblad.

Även en rad rent medicinska verksamheter kommer att läggas ut på entreprenad, däribland mammografin och delar av psykiatrin. Jerker Swanstein säger dock att regionledningen tagit beslut om att inga hela sjukhus ska säljas eller läggas ut på entreprenad.

Samtidigt som uppgifterna om de kraftiga personalneddragningarna nu blir kända har Läkarförbundet fått besked om att förbundet inte får något gehör för sitt krav på extra pengar till sjukvården i nästa års budget. Det var i förra veckan som Läkarförbundet stoppade budgeten genom att kräva centrala förhandlingar om extra tillskott till sjukvården.

Men vid förhandlingarna, som hölls i tisdags, meddelade regionen att den står fast vid att de i budgeten anslagna pengarna, 21,4 miljarder kronor, måste räcka.

– Det innebär att sjukvården i praktiken måste spara en miljard kronor nästa år, säger Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkarförening, till Helsingborgs Dagblad.

Relaterat material

Läkare stoppar budget i Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News