Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

5 758 timmars väntan på legitimationsbeslut

Publicerad: 21 april 2016, 10:38

Thinkstock.

Utlandsutbildade får i snitt vänta åtta månader på ett första beslut om legitimation från Socialstyrelsen. Effektiv handläggningstid är två timmar.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Socialstyrelsens behörighetsavdelning har under en lång tid kritiserats för långa handläggningstider när utlandsutbildade läkare, sjuksköterskor och apotekare ansökt om svensk legitimation. Därför har myndigheten låtit en extern konsult göra en genomlysning av verksamheten och resultatet presenterades nyligen i en rapport.

Enligt rapporten finns det flera flaskhalsar i handläggningen. Normalt hanteras ett behörighetsärende 25 gånger av upp till 16 olika personer. Ärendet sorteras minst 15 gånger under sin väg genom myndigheten och den genomsnittliga ärendehanteringstiden till ett första beslut är drygt åtta månader. Den värdehöjande tiden, det vill säga tiden som Socialstyrelsens utredare lägger ner på utredning och beslut, är dock bara två timmar. Inklusive komplettering.

Pernilla Ek är chef vid Socialstyrelsens enhet för behörighet.

Hur kan det bli så här?

– Vi har sedan halvårsskiftet 2014 fått in tre gånger så många ansökningar som normalt. Vi har inte haft resurser, säger hon till Dagens Medicin.

Pernilla Ek berättar att hennes enhet även jobbar med tillgänglighet, arkivering, expediering, service och förbättringsprojekt och att det sammantaget gör att ärendehanteringstiden till det första beslutet blivit lång. Det första beslutet är när Socialstyrelsen tar ställning till om den sökande över huvud taget har en utbildning som kan ge svensk legitimation. Efter att den sökande sedan genomfört resterande delar av procesen är väntetiden på en legitimation två veckor.

Socialstyrelsen har valt att prioritera de sökande som fått sitt första beslut. Det påverkar väntetiden för dem som inte kommit så långt i processen.

– I dag har vi påbörjat handläggningen av de ansökningar som kom in i september.

Vad gör ni åt det här?

– Vi har genomfört en rekrytering och en del nyanställda är redan i full produktion, andra är fortfarande under upplärning. Vi har effektiviserat arbetet ytterligare samt bland annat tagit fram en ny webb och förändrat våra beslutstexter för att på så sätt minska antalet frågor.

Regeringen har sedan tidigare aviserat ett extra anslag om tio miljoner kronor för att Socialstyrelsen ska snabba på legitimationsprocessen.

När kan sökanden se resultat?

– Vi kan redan se resultat. Vid årsskiftet var ärendehanteringstiden för en specialistläkare 18 månader, i dag är den sju månader. Vår målbild är att ha en ärendehanteringstid på två månader till det första beslutet.

Rapporten

I genomlysningen av handläggningstiderna framgår också att:

■ endast 15 procent av de hanteringar som varje ärende genomgår tillför något värde för sökanden.
■ Socialstyrelsen har begränsad kännedom av vad de drygt 1 600 ärenden som väntar på utredning består av.
■ 30 procent av utredarnas tid skulle kunna skötas av en kvalificerad administratör.
■ ärenden hanteras både elektroniskt och manuellt vilket medför dubbelarbete.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev