Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

500 jobb bort på Sahlgrenska

Publicerad: 13 november 2008, 09:16

Mellan 500 och 600 tjänster kan försvinna från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg under 2009. Ledningen måste minska kostnaderna med 280 miljoner kronor.


Tjänstemannaförslaget om besparingarna har nyligen presenterats för de berörda fackliga organisationerna. Den 21 november tas frågan upp i sjukhusets styrelse.

Om politikerna ger klartecken kommer organisationen att bantas med mellan 500 och 600 tjänster under nästa år. Besparingarna fördelar sig relativt jämnt mellan Sahlgrenska sjukhuset, Östra sjukhuset, Mölndals sjukhus och Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus.

– Men vi kommer inte att säga upp någon fast anställd personal. Anpassningen av antalet tjänster görs genom att vi minskar antalet vikarier, säger sjukhuschefen Jan Eriksson till Göteborgs-Posten.

Besparingspaketet innebär bland annat att psykakuten i Mölndal stängs och att ett 40-tal vårdplatser för medicinpatienter försvinner. Göteborgs läkarförening är mycket kritisk till neddragningarna.

– Patienter och personal kommer att drabbas hårt. Vi har allt fler äldre som behöver sjukhusvård och de anställda får en sämre arbetsmiljö när de blir färre. Mer arbete på kvällar och helger kan bli ett resultat vilket ökar trycket på de anställda. Det här kan gå ut över vårdkvaliteten, säger ordföranden Christina Berntsson till Göteborgs-Posten.

Som Dagens Medicin tidigare berättat sade Göteborgs läkarförening nyligen upp sitt samarbetsavtal med Sahlgrenska universitetssjukhuset. En av orsakerna var missnöjet med de planerade besparingarna.

Relaterat material

Missnöjt läkarfack säger upp sitt avtal med Sahlgrenska

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev