Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

57 onkologer slår larm

Publicerad: 27 januari 2014, 10:44

57 onkologer på Sahlgrenska slår larm om att läkarbristen hotar möjligheten att ge patientsäker vård.


I ett brev riktat till ansvariga för sjukvården inom Västra Götalandsregionen skriver 57 cancerläkare ett brev där de redogör för en hårt belastad arbetssituation. ”Skillnaden mellan behov och den faktiska bemanningen har blivit så stor att vi känner oss nödgade att påkalla detta för samtliga beslutandenivåer inom Västra Götalandsregionen”, skriver de.

Onkologin är sedan flera år en bristspecialitet inom Västra Götalandsregionen – och i landet.  Onkologerna på Sahlgrenska anser att löneläget i regionen är en anledning till att det är svårt att rekrytera nya specialister.

”Patienterna drabbas hårt när verksamheten av ekonomiska skäl tvingas till en tydlig minskning av antalet slutenvårdsplatser och vi därför inte kan erbjuda plats när patienter får biverkningar av behandling eller försämras i sitt tillstånd”, skriver läkarna.

Ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset vill lyfta fram forskningen och har målet att bli vetenskapligt ledande i landet. Onkologerna anser att utrymmet för forskning är för litet på grund av underbemanningen.

Läkarna kräver tydliga och omedelbara åtgärder för att förstärka bemanningen både för läkare och sjuksköterskor.

”Vi klarar under omständigheterna inte att upprätthålla ett säkerhet patientomhändertagande eller att bedriva kvalitetsarbete, undervisning och forskning på universitetsnivå.”

Senast i december skrev 46 onkologer på Sahlgrenska under ett brev riktat till ansvariga för sjukvården i regionen som slog larm om situationen.

Relaterat material

Läkare rasar mot resursbrist

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev