Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

60 åtgärder för att bli kvitt hyrpersonal

Publicerad: 30 december 2016, 13:10

Arkivbild.

Foto: Adam Johansson/Bildbyrån

Den 1 januari 2019. Då ska Sveriges vård vara oberoende av hyrpersonal. Nu har alla landsting klubbat en plan för att gemensamt nå dit. Unikt, hävdar SKL.

Ämnen i artikeln:

SKR

– Landstingen har gjort många åtgärder tidigare, men inte tillsammans. Det handlar om att göra mycket och att göra det samtidigt, säger Martin Rödholm, projektsamordnare på SKL, till Dagens Medicin.

Under november och december har nämligen samtliga landsting i Sverige tagit beslut om att de ska vara helt oberoende av hyrpersonal  till år 2019. Landstingens handlingsplaner är individuella, men bygger på en 60 punkter lång åtgärdslista från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Mycket kretsar kring en attraktiv arbetsplats och arbetsmiljö, men det handlar även om nya effektiva arbetssätt, säger Martin Rödholm och nämner telemedicin som ett exempel.

Andra kategorier som man kan dela in de 60 punkterna i är till exempel samarbeten mellan landsting (se fullständig lista sist i artikeln). Det kan till exempel handla om nätverk mellan landstingen som förmedlar extrainsatser från fast anställda och pensionärer, eller om satsningar på högre lön för specialiteter inom bristområden.

Det har gjorts ansatser att minska beroendet av hyrpersonal på flera håll i landet, vilket inte alltid fallit väl ut. Den här gången finns dock helt andra förutsättningar för att lyckas, menar Martin Rödholm.

– Det här är en betydligt bredare ansats att faktiskt göra ett grundläggande arbete. Det mest grundläggande är att det finns en samsyn i alla regioner och landsting och bland både politiker och tjänstemän. Större uppbackning kan man inte få.

SKL:s ”60-lista” bygger mycket på slutsatserna från arbetet med att slippa beroendet av hyrläkare inom vuxenpsykiatrin i Västra Götalandsregionen, vilket Dagens Medicin berättat om tidigare.

– Hade inte det exemplet funnits tror jag inte att vi hade stått här med denna strategi i dag, säger Martin Rödholm.

Landstingens kostnader vittnar dels om hur beroende verksamheterna har blivit av hyrpersonal, dels om hur mycket pengar som finns att spara. Kostnaderna ökade under årets tre första kvartal med 15,8 procent jämfört med motsvarande period 2015, visar siffror från SKL. Dock har takten mattats av något, om man jämför det tredje kvartalet med det andra i år. Dessutom minskar kostnaderna för hyrpersonal i fyra landsting/regioner: Västra Götaland, Värmland, Dalarna och Örebro län.

Bara under det tredje kvartalet i år spenderade landstingen 3,2 miljarder kronor på hyrpersonal. Motsvarande period i fjol lade landstingen knappt 2,8 miljarder på inhyrd arbetskraft i vården.

– Men detta är inte en fråga om ekonomi. Det här systemet bidrar inte till en bra kvalitet och kontinuitet i vården, säger Martin Rödholm.

Relaterat material

Nu ska psykiatrin bli fri från hyrläkare

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev