Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

60 miljoner ska förbättra nationella kvalitetsregister

Publicerad: 16 december 2009, 14:10

60 miljoner ska förbättra nationella kvalitetsregister

Foto: Göran Hägglund (kd).

Regeringen gör en stor satsning på kvalitetsregister för vården. Finansieringen fördubblas under nästa år.


Regeringen satsar 60 miljoner kronor under 2010 på att utveckla de nationella kvalitetsregistren inom vården. Satsningen innebär att den statliga finansieringen fördubblas jämfört med tidigare år och att ambitionsnivån höjs kraftigt, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

– Sverige har traditionellt varit framstående i den kliniska forskningen. Under tidigare regeringar har vi tvingats konstatera att vi tappat mark. Tillsammans med den forskningspolitiska propositionen, som regeringen presenterade förra hösten, skapas förutsättningar för att återta en tätposition, säger socialminister Göran Hägglund (kd), i en kommentar.

En utredning ska också tillsättas för att se över hur registren används i dag och hur de bäst bör användas i framtiden.

– Nationella kvalitetsregister spelar en avgörande roll för den svenska hälso- och sjukvårdens utveckling. Registren är också ett ovärderligt verktyg för forskningen. Utveckling av vården och bra förutsättningar för klinisk forskning är i sin tur avgörande för vilken vård vi som patienter får i slutändan. Därför är den här satsningen oerhört viktig, säger Göran Hägglund.

I dag finansieras ett 70-tal av landets cirka 160 kvalitetsregister med offentliga medel. Satsningen görs i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev