söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

72 fel med nytt ambulanssystem

Publicerad: 7 maj 2013, 11:11

Ett nytt datasystem i Södra Älvsborgs sjukhus ambulanser har orsakat stora problem.


Totalt 72 fel med det nya övervaknings- och kommunikationssystemet har rapporterats sedan i mitten av januari, berättar Borås Tidning.

Sjukhuset beställde plattformen Mobimed smart till 21 ambulanser och systemet ska användas till dokumentation, övervakning och kommunikation med sjukhusen.  Tanken är att systemet snart ska finnas i alla ambulanser i Västra Götalandsregionen.

En ambulanssjuksköterska som tidningen har pratat med berättar att det inträffar incidenter med utrustningen dagligen. Ambulanssjuksköterskan frågar sig hur lång tid det ska ta innan en patient drabbas och avlider för att systemet i Södra Älvsborgs sjukhus ambulanser inte fungerar.

Ett exempel är att man försöker skicka EKG till hjärtintensiven, men det går inte att sända iväg. En omstart av datorn hjälper ibland, men inte alltid.

Vårdförbundets skyddsombud för ambulansen, Peter Rainé, känner igen kritiken och berättar att blodtrycksmanschetterna visar felaktigt tryck. Även ambulansenhetens verksamhetschef Marie Gardtman tycker att systemet har varit en besvikelse och har valt att betala halva beloppet på fakturan i väntan på att företaget bakom Mobimed smart ska åtgärda problemen.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev