onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

800 miljoner öronmärks för psykiatrin

Publicerad: 27 november 2006, 12:09

I dag presenterar regeringens psykiatrisamordnare, Anders Milton, sitt slutbetänkande. 800 miljoner kronor extra om året till psykvården, lagar som tvingar kommuner och landsting att samarbeta bättre och att psykiatrin görs till ett eget politikområde är exempel på förslag i rapporten.


Efter tre års arbete presenteras i dag den nationella psykiatrisamordnarens slutbetänkande. Anders Milton beskriver huvuddragen i rapporten på Dagens Nyheters debattsida. Utredningen föreslår att psykiatrins huvudmän, kommuner och landsting, får 800 miljoner kronor extra årligen under sju år.

Pengarna ska öronmärkas och betalas ut under förutsättning att samarbete och samverkan med brukar- anhörigorganisationer upprättas, samt att nödvändig rapportering till nationell nivå genomförs.

Miltonutredningen föreslår vidare att psykiatrin görs till ett eget politikområde på regeringsnivå.  Vården, omsorgen, rehabiliteringen, utbildning och forskning inom området berör åtminstone fem ministrar. Samordningen på regeringsnivå måste fungera så att kommuner och landsting, universitet och högskolor, arbetsmarknadsmyndigheterna och Försäkringskassan får kongruenta uppdrag. Det har de hittills inte fått i någon större utsträckning , skriver Anders Milton på DN Debatt.

Utredningen föreslår vidare lagändringar som tvingar kommuner och landsting att träffa överenskommelser om hur samarbetet kring personer med psykisk sjukdom ska organiseras.

En särskild myndighet bör upprättas med ansvar för samordning av den rättspsykiatriska vården och utredningsverksamheten i landet, menar utredningen.

Utredningen pekar också på vikten av väl fungerande nätverk mellan olika aktörer inom familje- och ungdomshälsa för att tidigt kunna sätta in förebyggande insatser och fånga upp barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev