Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

90 miljoner sparas i Västmanland

Publicerad: 15 november 2007, 14:01

Fram till år 2010 ska sjukvården i Landstinget Västmanland spara drygt 90 miljoner kronor. Minskad personal, förre vårdplatser och stängning av nattakuten i Köping är några av åtgärderna som föreslås.


Divisionerna kirurgi, medicin, närsjukvård och diagnostik har utarbetat ett trettiotal förslag på förändringar för att klara sparkraven.

Inom kirurgin föreslås bland annat att en vårdavdelning stängs och division medicin förlorar åtta medicinvårdplatser. Inom närsjukvårdsdivisionen innebär besparingsförslagen bland annat att nattakuten i Köping stängs och att personalen vid Sala närsjukhus reduceras. För division diagnostik kommer besparingarna bland annat att innebära att röntgenberedskapen i Köping tas bort.

En anledning till att de kraftiga besparingarna måste genomföras är att Landstinget Västmanland förlorade ett stort skatteunderlag när Heby kommun för ungefär två år sedan övergick till Landstinget i Uppsala län. Då förlorade Västmanland cirka 5 procent av sina patienter.

Den borgerliga landstingsmajoriteten påpekar att de nu lagda förslagen är just förslag och kan komma att ändras. Dessa påpekanden är dock inget som oppositionen ger mycket för.

– Det här framställs som ett tjänstemannaförslag men man går inte ut och informerar politiker och fackföreningar på det här viset om förslagen inte är förankrade hos majoriteten, säger Juha Rundgren (v), oppositionslandstingsråd i Landstinget Västmanland, till Vestmanlands Läns Tidning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News