Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

96 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Publicerad: 26 maj 2020, 12:40

Ytterligare 96 personer som smittats av det nya coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 125 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenCoronakrisenSKR

Sedan utbrottet startade har totalt 34 440 personer bekräftats smittade i Sverige, och 1 987 personer har fått eller får intensivvård. Antalet nyinläggningar på intensivvården har gått ned kraftigt sedan slutet av april, och även i övriga Europa syns en nedgång av antalet nya fall.

Men belastningen på sjukvården är fortsatt mycket hög och globalt är läget fortfarande mycket allvarligt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten vid dagens presskonferens. Antalet nya fall är högst i USA och Brasilien, men även i delar av Asien syns en ökning – exempelvis i Indien och Ryssland.

– Epidemin är fortfarande i ett väldigt allvarligt läge globalt sett. De rapporterade fallen är toppen av isberget och det finns betydligt fler fall än vad som visas i statistiken, säger Karin Tegmark Wisell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, understryker att belastningen är hög på den svenska sjukvården. 585 personer vårdas med respirator inom intensivvården, av dem är 343 covid-patienter. Även om antalet minskat den senaste månaden så är det en ökning från gårdagen. Nationellt inlagda med covid utanför intensivvården har också ökat, och ligger nu på drygt 1 500 personer.

– Det är en negativ signal. Vi hoppas att det är en tillfällig avvikelse, men ser hur det ser ut i morgon, säger Johanna Sandwall.

Folkhälsomyndigheten ska i slutet av veckan ta fram en vägledning när det gäller provtagning inom den svenska äldrevården, för att se över behovet och använda kapaciteten på ett bra sätt.

– Vi behöver nå ytterligare och testa mer, men testningen behöver vara ändamålsenlig, säger Karin Tegmark Wisell.

Emma Spaak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, instämmer i vikten av provtagning.

– Att testa för pågående infektion är viktigt. Det är viktigt för att stoppa smittspridningen och viktigt för att säkerställa korrekt behandling och omhändertagande av patienter och brukare och för att personer med symptom ska kunna komma tillbaka i arbete.

– Nu vill regionerna tydligt och gemensamt kommunicera att man tar ansvar för att bygga en ändamålsenlig testning. De vill klargöra det här för att det inte ska råda något tvivel om att man tar det ansvaret, säger Emma Spaak.

Socialstyrelsen presenterar nu vad som görs för att stödja verksamheter med fokus på funktionshinderområdet, säger Karin Flyckt, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har tagit fram ett samlat stöd som handlar om hur arbetssätt kan anpassas under pandemin. Hur boenden kan minimera smittspridning, informera om smittan och hantera kontakt med anhöriga.

Materialet riktar sig till personal och chefer i särskilda boendeformer.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev