Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Abortkliniker blir hemliga i statistiken

Publicerad: 19 december 2013, 06:31

Snart kan rapporteringen av aborter komma igång igen – om än med ännu strängare krav på sekretess än tidigare. Men hela 2013 är ett svart hål i statistiken och för 2012 blir uppgifterna svajiga.


I maj stoppade Socialstyrelsen sin inhämtning av uppgifter om aborter. En översyn skulle göras i samråd med Datainspektionen för att säkerställa att uppgifterna inte kunde räknas som personuppgifter.

Till skillnad från andra åtgärder som görs inom hälso- och sjukvården får aborter nämligen inte rapporteras in med patientens personnummer, eller ens så att det går att ”bakvägen” räkna ut vilken kvinna på exempelvis en liten ort som har gjort en abort. Därför ska inte kvinnans exakta ålder anges, och inte heller antalet tidigare aborter om de är fler än två.

Nu har Datainspektionen slutligen svarat. Och myndigheten råder Socialstyrelsen att i framtiden också helt separera uppgifterna från den klinik som rapporterar in dem:

”Detta skulle till exempel kunna åstadkommas genom att kliniken skickar in de ifyllda blanketterna per post och att alla kliniker som rapporterat in uppgifter sedan meddelar Socialstyrelsen detta till exempel via e-post vid ett visst datum”, skriver Datainspektionen.

– Vi kommer nog att göra så som Datainspektionen föreslår, säger Anders Åberg, enhetschef på Socialstyrelsen, och tillägger att saken formellt kommer att beslutas på ett ledningsmöte i början av januari 2014.

Därefter kan inrapporteringen komma igång igen. Anders Åberg säger att han hoppas att klinikerna ska hitta rutiner för att kvalitetssäkra uppgifterna, så att det inte uppstår problem med exempelvis dubbelrapportering. Det är sådant som Socialstyrelsen inte längre kommer att ha koll på.

– Vi är hänvisade till att hoppas att sjukvården bara rapporterar varje fall en gång, säger Anders Åberg.

När insamlingen upphörde hade inte alla uppgifter från 2012 hunnit komma in. Och för finns 2013 ingen statistik alls.

– Det får bli så att vi försöker att få in det i efterhand. Någon form av statistik kan vi nog publicera, säger Anders Åberg.

Han tillägger att den inte blir lika säker som för tidigare år och den kommer inte att publiceras som officiell statistik.

Lena Marions, docent och överläkare på Kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, använder ordet sorgligt när hon ska beskriva läget.

– Från professionens håll skulle vi vilja ha ett ordentligt register i stället, ett register där vi kan följa upp vad vi gör. Aborter är det enda området där vi inte kan håll koll på vår kvalitet, säger Lena Marions.

Hon säger att de som jobbar med att förebygga oönskade graviditeter saknar styrinstrument i dag, exempelvis för att se kopplingar mellan preventivmedelsanvändning och aborter i ett visst område eller för att planera för ungdomsmottagningarnas verksamhet lokalt.

Marlene Makenzius forskar inom området sexuell och reproduktiv hälsa vid Folkhälsoinstitutet. Hon håller med Lena Marions.

– Jag tycker att det här är jättedåligt. Usch. Det är ett avbräck, helt klart, för det förebyggande arbetet, säger hon apropå glappet i den nationella statistiken.

Hon ställer sig också bakom kravet på ett abortregister med personuppgifter – ett sådant som regeringens utredare Anders Milton föreslog 2009 men som inte har blivit verklighet.

– Det är så paradoxalt. Vi värnar om fri abort i Sverige och propagerar för det ute i världen och samtidigt behåller vi stigmat kring abort här hemma genom att säga att det är så känsligt att vi inte ens kan ha ett ordentligt register, säger Marlene Makenzius och tillägger:

– Det är lite som att spela abortmotståndarna i händerna.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev