Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Abortläkare straffas av Danmark<br> - vädjar till Sverige

Publicerad: 16 december 2011, 10:29

En abortläkare från Kina har nekats asyl i Danmark för brott mot mänskligheten. Nu väntar hon på svar om hon får stanna i Sverige istället.


Läkaren tvingades enligt egen utsago utföra sena tvångsaborter på kvinnor som brutit mot enbarnspolitiken i Kina. Hon vågade inte vägra och flydde senare till Danmark, där hon berättade vad hon varit med om.

– När jag kom till Danmark var det första gången jag vågade säga högt vad det var för arbetsuppgifter jag haft på sjukhuset i Xinjiang. Vilket motstånd det väckt i mig och hur dåligt jag mått av det, säger läkaren till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Men danska myndigheter nekade kvinnan asyl eftersom hon anses ha begått brott mot mänskligheten. Hon skickades ändå inte tillbaka till Kina eftersom hon där riskerar tortyr och fängelse.

Flera år har gått och nu har läkaren sökt asyl i Sverige i stället. Migrationsverket gör ingen ny bedömning av asylskälen i sig, men om det kan visas att kvinnans mänskliga rättigheter kränkts i Danmark kan hon få stanna i Sverige.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev