Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Abortvägrande barnmorska drar landsting till domstol

Publicerad: 26 maj 2014, 15:03

Den barnmorska som nekades anställning då hon gjort klart att hon inte vill medverka i aborter stämmer nu Landstinget i Jönköpings län.


I april meddelande diskrimineringsombudsmannen, DO, att fallet inte skulle drivas vidare till domstol med DO:s muskler. Arbetsgivarens skäl att neka barnmorskan anställning var fullt legitima och handlade inte om diskriminering på grund av religion, enligt DO.

Men barnmorskan Ellinor Grimmark ger inte upp utan tar sitt fall till domstol själv. Hon yrkar skadestånd på 80 000 kronor samt ersättning för diskriminering på 60 000 kronor, skriver Världen Idag.

– Jönköpings läns landstings beslut har utgjort ett ingrepp i Ellinor Grimmarks rätt till samvetsfrihet och religionsfrihet enligt Europakonventionen, säger Ruth Nordström, juridiskt ombud för Ellinor Grimmark och ordförande i juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, till tidningen.

Sverige har, till skillnad från de flesta andra länder i Europa, ingen särskild samvetsklausul för vårdpersonal som av etiska skäl inte vill utföra vissa arbetsuppgifter.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som förespråkar en sådan. Övriga vill behålla nuvarande ordning, liksom Barnmorskeförbundet och Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev