torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Abortvägrande barnmorska överklagar

Publicerad: 30 december 2016, 08:38

Foto: Thinkstock

Den barnmorska som nekats anställning som barnmorska vid Landstinget Sörmland för att hon vägrat medverka vid abort, överklagar tingsrättens beslut att inte ge henne skadestånd.


Barnmorskan arbetade som sjuksköteska vid en vårdcentral i landstinget, och valde att vidareutbilda sig till barnmorska mot att landstinget betalade studielön, skriver Eskilstuna-Kuriren. I slutet av utbildningen insåg hon att en del av arbetsuppgifterna som barnmorska skulle bli att medverka vid sena aborter, vilket är emot hennes trosuppfattning.

Då hon vägrade att göra det nekade landstinget henne anställning som barnmorska men erbjöd henne att fortsätta som sjuksköterska, vilket hon inte ville. Hon stämde då landstinget och krävde skadestånd. Tingsrätten gick dock på landstingets linje och barnmorskan fick inget skadestånd.

Nu överklagar hon dock till Arbetsdomstolen, och enligt Sörmlands Nyheter säger hon sig vara beredd att ta fallet hela vägen till EU-domstolen.

I överklagan till Arbetsdomstolen skriver barnmorskans advokat att hon i ”princip fått yrkesförbud i Sverige och tvingas pendla till Norge, där hon kan arbeta med samvetsfrihet”, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Relaterat material

Inget skadestånd till abortvägrande barnmorska

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev