Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

Publicerad: 13 februari 2014, 11:56

Foto: Photos.com

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som anmält tre sjukhus, vill bana väg för andra barnmorskor som inte vill utföra abort.


Den nyexaminerade barnmorskan Ellinor Grimmark, vars fall har uppmärksammats de senaste veckorna, säger att hon hade andra syften än rent personliga när hon anmälde Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset i Eksjö och Värnamo sjukhus till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Sjukhusen valde att inte anställa Ellinor Grimmark som tidigt gjorde klart att hon inte ”kan ta en annan människas liv”, vilket för hennes del innebär att hon inte heller vill sätta kopparspiraler.

Hon, och stiftelsen Provita som backar upp henne juridiskt, vill skapa opinion för en så kallad samvetsklausul i svensk lagstiftning, liknande den som finns i exempelvis Norge. Med en sådan kan vårdpersonal riskfritt vägra att utföra arbetsuppgifter med hänvisning till religiösa eller personliga etiska skäl.

– Jag hoppas kunna bana väg för alla dem som vill bli barnmorska men som inte vill utföra aborter. Jag får ta lite stryk såhär i början, men det är det värt, säger Ellinor Grimmark, som nu överväger att söka tjänst i Norge i stället.

Anders Liif, personaldirektör vid Landstinget i Jönköpings län, säger att det inte är möjligt rent bemanningsmässigt att anställa en barnmorska med Ellinor Grimmarks inställning. Barnmorskor måste vara beredda att möta kvinnor med abortfrågor överallt, på mottagningar, vårdenheter och på förlossningen.

– Jag tycker att man i första hand ska se det här ur ett patientperspektiv. När man söker hälso- och sjukvård ska man känna sig trygg och säker på att få den hjälp man har rätt till enligt gällande lagstiftning, säger Anders Liif.

Han tillägger att en vägran att utföra vissa arbetsuppgifter dessutom skulle gå ut över kollegorna. Sjukhuset tillämpar arbetsrotation.
SD säger ja

I Sverige finns ingen bred opinion för en samvetsklausul för vårdpersonal. Tvärtom. I riksdagen är Sverigedemokraterna ensamma om att ställa sig bakom kravet.

Läkarförbundet, SFOG och Vårdförbundet är bestämt emot, liksom Barnmorskeförbundet. Dess ordförande Ingela Wiklund tycker att de som överväger att bli barnmorska ska tänka över sin inställning till abort och välja en annan utbildning vid abortmotstånd.

– Det blir väldigt svårt för dem annars. Aborter ingår tydligt i vårt arbetsområde nämligen sexuell och reproduktiv hälsa, säger hon.

Kan man vara barnmorska och inte vilja befatta sig med aborter?

– Vi har medlemmar som är abortmotståndare, men de jobbar vanligen inte med abortvård. I de större städerna kan det finnas mer renodlade arbetsuppgifter på BB eller förlossningen. Så har man tagit sig igenom sin utbildning och känner att man inte kan jobba med abortvård så får man väl jobba där.

Men inte skriva det redan i sin ansökan?

– Nej, just det.

Relaterat material

Sjukhus försvarar rätten att neka abortvägrare jobb

Vägrade utföra abort -nekades jobb

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev