Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Acetylsalicylsyra skyddar kvinnor mot stroke

Publicerad: 15 november 2005, 13:41

AHA 2005. Kvinnor, men inte män, kan minska risken att drabbas av stroke genom att äta acetylsalicylsyra, enligt en studie som presenterades på hjärtläkarkongressen AHA i Dallas, USA, i går. Forskarna hoppas nu på ökad forskning kring könsskillnader vid hjärt- kärlsjukdomar.


En grupp kardiologer vid Duke University Medical Center i USA visar i en studie att kvinnor som äter acetylsalicylsyra kan minska risken att drabbas av den typ av stroke som beror på att en propp blockerar blodflödet i hjärnan. Hos män hade läkemedlet inte någon skyddande effekt, rapporterar nyhetstjänsten Eurek Alert.

Studien, där data från sex olika kliniska prövningar analyserats, visar också att acetylsalicylsyra ökar risken för hjärnblödning hos män men inte hos kvinnor.   Sammanlagt ingick 95 456 patienter, varav 51 342 kvinnor, i de randomiserade, placebokontrollerade studier där sambandet mellan låga doser av acetylsalicylsyra och uppkomsten av hjärt- kärlsjukdomar undersöktes. Ingen av personerna i de olika studierna hade haft någon kranskärlsjukdom.

Analysen av resultaten från alla sex undersökningarna visade att användning av acetylsalicylsyra minskade risken för propp med 24 procent bland kvinnor, men att läkemedlet inte påverkade risken för samma sjukdom hos män. För blödning i hjärnan var förhållandet det omvända - acetylsalicylsyra hade inte någon effekt på risken för kvinnor att drabbas, medan användning av medicinen kunde kopplas samman med en 69-procentig ökning av risken för hjärnblödning hos män.

Vad som ligger bakom skillnaderna mellan hur män och kvinnors risk för stroke påverkas av acetylsalicylsyra vet forskarna inte. De betonar också att både män och kvinnor som är friska kan äta acetylsalicylsyra eftersom det minskar risken för propp hos kvinnor och tidigare har visat sig effektivt för att förhindra hjärtinfarkt hos män.

Men resultaten av studien väcker frågor kring vilka andra biologiska skillnader som kan finnas mellan könen när det gäller hur vi påverkas av olika läkemedel, anser forskarna. De hoppas också att deras resultat ska leda till ökad forskning kring hur kön påverkar uppkomsten av stroke, och vilka behandlingar som är bäst för män respektive kvinnor.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev