måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ADHD-medel ökade inte risk för drogberoende

Publicerad: 3 mars 2008, 13:45

Behandling med centralstimulantia till barn med ADHD påverkade inte deras risk att utveckla drogberoende senare i livet. Det visar en studie som publiceras i tidskriften American Journal of Psychiatry.


Tidigare studier på området har enligt studieförfattarna visat motsägelsefulla resultat och flera har också uppvisat metodologiska svagheter.

För att få ytterligare klarhet i eventuella risker och vinster med läkemedelsbehandling av barn med ADHD genomförde forskarna, knutna till Massachusetts General Hospital, Boston, USA, en studie med 112 män i åldrarna 16-27 år, som hade haft diagnosen ADHD i mer än tio år.

73 procent av deltagarna hade någon gång behandlats med centralstimulantia och 22 procent behandlades med denna typ av läkemedel när studien inleddes. Forskarna genomförde bland annat en enkät för att bedöma förekomst av alkohol, tobak och så kallade psykoaktiva droger.

Studien påvisade ingen koppling mellan behandling med stimulantia före eller vid studiens inledning och risken för framtida bruk av tobak, alkohol eller droger. Åldern vid inledning av behandling och hur länge den pågick påverkade inte heller risken för missbruk.

Tidigare studier har påvisat att behandling med stimulantia snarare kan minska risken för missbruk bland ADHD-patienter, som obehandlade har en ökad risk för detta. Något sådant samband gick dock inte att fastställa i denna studie.

American Journal of Psychiatry

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev