torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Administration slukar forskningsmedel

Publicerad: 4 april 2013, 07:21

– Hade jag kunnat sätta mina pengar hos Karolinska så hade jag gjort det, säger neurokirurgen Leif Anderberg.

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

4 procent eller 26? Det är stor skillnad på hur mycket av forskningskakan som slukas av universitetssjukhusens administration.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


2007 beslutade regeringen att ge 1 610 000 kronor i statsbidrag till ett forskningsprojekt kring kirurgisk behandling av långvariga whiplash­besvär. Ett av de första besluten som Leif Anderberg, neurokirurgen som driver projektet, tog var att inte för­lägga forskningen vid Lunds universitet. Anledningen var, och är, att universitetet tar ut omkring 20 procent i overheadkostnader för att täcka administration, lokalhyra, IT med mera.

Skånes universitetssjukhus, där forskning nu bedrivs, tar i dag bara ut 10 procent, men då ingår inte lokal­hyran vilket i Leif Anderbergs fall inte spelar någon roll då han ­redan har ett arbetsrum.

– Forskningsmedel ska användas till forskning, finns det en skyldighet att delar av medlen ska gå till overheadkostnader så borde det vara lika över alla sjukhus och alla lärosäten i landet, säger Leif Anderberg.

Dagens Medicins rundringning till landets universitetssjukhus visar dock att verkligheten ser annorlunda­ ut. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå ligger overheadkostnaderna, inklusive lokalhyra, på 26 procent.

– Det är ett tjänstemannabeslut som fattades för några år sedan, säger Per Sehlin, tillförordnad ekonomi­chef vid Västerbottens läns landsting.

Han blir förvånad över att Akademiska sjukhuset i Uppsala har ­hälften så höga overheadkostnader.

– Om deras system ser likadant ut som vårt kan jag starkt ifrågasätta om de får kostnadstäckning. För att vi ska få täckning är vi tvungna att ta ut 26 procent, säger Per Sehlin och återkommer flera gånger till att han tror att det handlar om en jämförelse­ mellan äpplen och päron.

Samma klassiska liknelse delas av Hannie Lundgren, forskningschef i Region Skåne, när hon ska försöka förklara varför Skånes universitetssjukhus tar ut två och en halv gånger så mycket i overheadkostnader som Karolinska universitetssjukhuset.

– Kostnaderna är säkerligen desamma, försäkrar hon trots att de ekonomer i sjukhusens förvaltningar som tillfrågats uppger en annan sak.

– Jag tycker att det här leder till en dränering av forskningsmedlen och de som beslutar om anslagen är nog inte medvetna om det. Tittar man nationellt så är det nog mycket pengar­ som försvinner i overheadkostnader och någon egentlig kostnad för att ha pengarna på ett konto kan jag inte se, säger Leif Anderberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev