Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Administration stjäl miljontals timmar från sjukvården

Publicerad: 20 februari 2008, 14:46

1,5 miljoner timmar. Så mycket tid skulle årligen kunna frigöras för vård om administrationen inom Landstinget i Östergötland effektiviserades.


Det är kontentan i slutrapporten av ett projekt för effektiviserad administration i Östergötland som påbörjades redan 2004.

Genom bland annat effektivare planering och styrning av patientflöden och datoriserade journalsystem skulle alltså så mycket som 1,5 miljoner arbetstimmar per år kunna frigöras för vård.

Som en del av arbetet med projektet studerades bland annat arbetet vid en vårdcentral i landstinget. Resultaten visade att vårdcentralen, som i snitt tar emot 20 patienter om dagen, skulle kunna ta emot ytterligare sju patienter dagligen samt även förbättra arbetssituationen för sjuksköterskorna, om resurserna användes mer effektivt.

– Administration är ett tråkigt ord och ett lågt prioriterat utvecklingsområde. Genom att låta särskilt utbildade medarbetare göra de administrativa uppgifterna kan vårdpersonal ägna sig åt det de är bäst på – att ta hand om patienterna, säger Lena Källum, projektledare i landstinget i Östergötland i ett pressmeddelande.

Projektet med att minska administrationen går nu vidare med bland annat utbildning av verksamhetschefer och ekonomer i kapacitetsplanering.

– Det viktiga är inte att enbart identifiera timmarna, utan att se till att tiden verkligen omvandlas och används till patientarbete, säger Lena Källum.

Läs hela rapporten på Landstinget i Östergötlands hemsida.

Relaterat material

Jobb försvinner i Östergötland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev