Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ägardirektiv misshandel

Publicerad: 14 April 2010, 09:05

Morgan Johansson (s), tidigare statsråd och ledamot i KU, liknar regeringens omdiskuterade instruktion till Apoteket vid ett strupgrepp.


Morgan Johansson, riksdagsledamot (s) och tidigare folkhälso- och socialtjänstminister, tillhörde de mest aktiva utfrågarna under gårdagens förhör i konstitutionsutskottet med Apotekets förre ordförande Per Båtelson.

– Regeringen kopplade med ägarinstruktionen ett strupgrepp på Apoteket, vilket har skadat bolaget. Staten får inte misshandla sina bolag på det här sättet. Det är trots allt stora värden som byggts upp av skattebetalarna som raseras, säger han till Dagens Apotek.

Per Båtelson redogjorde under utfrågningen för bakgrunden till styrelsens enhälliga beslut att inte ställa sig bakom ägarinstruktionen i september.

Stoppet för det planerade samarbetet med Ica var av underordnad betydelse enligt Per Båtelson. I stället beskrev han de nya direktiven för dosverksamheten och Apoteket Farmaci som avgörande för styrelsen. Inskränkningarna bedömdes åsamka Apoteket förluster i storleksordningen 3 respektive 7 miljarder kronor.

– Styrelsens uppfattning var att det här var helt onödiga eftergifter i relation till vad som skulle säljas, sade Per Båtelson.

Styrelsens bedömning var att detta tillintetgjorde företagets ambitioner att integrera vertikalt, det vill säga driva både partihandels- och apoteksverksamhet. Detta i ett läge när andra aktörer tilläts göra just detta.

Per Båtelson berättade också att han, när han fått del av de skärpta direktiven, hade direktkontakt med statssekreteraren på finansdepartementet Dan Ericsson (kd).

– Syftet var att beskriva konsekvenserna för ägaren, och att framföra en vädjan om att ta bort de här två delarna, sa Per Båtelson.

I slutet av mars aviserade dock Apoteket AB trots allt en satsning på partihandel i samarbete med logistikbolaget Schenker.

Apoteket har dock – till skillnad från Schenker – ännu inte fått något partihandelstillstånd från Läkemedelsverket.

– Vi räknar med att vårt eget tillstånd ska bli klart under hösten, säger Tore Löwstedt, chef för distribution och produktion på Apoteket AB.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev