tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ägare till stort hyrläkarbolag riskerar fängelse

Publicerad: 28 augusti 2019, 09:11

Foto: Norstedts Juridik

Huvudägaren till ett bemanningsföretag inom vården som hyr ut personal till både regioner och kommuner riskerar fängelse för ekobrott.


Tingsrätten dömde förra hösten bolagets huvudägare till villkorlig dom och böter. Nu har både huvudägaren och åklagaren överklagat domen till hovrätten. Åklagaren kräver att domstolen dömer huvudägaren till fängelse. Det rapporterade Sveriges Television, SVT.

Enligt SVT har bemanningsföretaget, som både hyr ut läkare och sjuksköterskor, under de gångna åren haft en omsättning på över 500 miljoner kronor per år.

SVT rapporterade i augusti 2017 att bolagets revisorer från KPMG hoppat av i förtid från sitt uppdrag. Orsaken var en konflikt om bokföringen av en viktig post i årsredovisningen. Bolaget anlitade en ny revisor, som gav bolaget tre anmärkningar i sin revisionsrapport, bland annat för att bolagets huvudägare hade tagit ut ett olagligt lån från bolaget på drygt en miljon kronor.

Ekobrottsmyndigheten startade då en utredning som resulterade i att bolagets huvudägare åtalades för brott mot aktiebolagslagen. Nu vill åklagaren att huvudägaren ska dömas till fängelse eftersom ”gärningen har ett högre straffvärde än vad tingsrätten kommit fram till”, enligt åklagarens överklagande.

Huvudägaren förnekar brott och har enligt SVT lämnat in ett expertutlåtande som ny bevisning inför hovrättsförhandlingen.

Bolagets styrelseordförande har i en skriftlig kommentar till SVT meddelat att bolaget inte är part i målet och att huvudägaren inte har någon aktiv roll i bolaget eller styrelsen. Enligt styrelseordföranden har bolaget genomfört ”en omfattande omorganisation” av ekonomiavdelningen. Vidare anser han att bolagets relationer till regionerna och övriga kunder är goda och att bolagets ”bedömning är att en dom, oavsett utfall, inte kommer att påverka”.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev