Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ägaren som ständigt rör sig mellan apoteken

Publicerad: 22 oktober 2015, 08:16

Apotekaren Erica Lindgren läste om några affärsmän som köpte apotek. Hon kontaktade dem och blev själv apoteksägare.


En ägarkonstellation på åtta personer äger sex apotek i Västsverige. Den enda farmaceuten i gruppen är Erica Lindgren.

– Jag fick se i vår lokaltidning att de här herrarna hade köpt flera apotek och då hörde jag av mig till dem och sa att de behöver mig. De sa att det har du nog rätt i.

Det var för fyra år sedan. Då hade ägarna tre apotek inom Apoteksgruppen och Erica Lindgren fick i uppgift att öppna ett apotek i Lidköping, vilket hon gjorde. Sammantaget har ägarkonstellationen nu sex apotek och är en av de största ägargrupperna inom kedjan.

Enligt Erica Lindgren är det en fördel att vara farmaceut som apoteksägare.

– Och är man inte det bör man ha någon i sin närhet som är det. Som farmaceut kan man sätta sig in i varenda pusselbit i verksamheten.

Dagens Apotek intervjuar i en serie artiklar ägare i Apoteksgruppen och liksom andra ägare betonar Erica Lindgren det entreprenöriella som Apoteksgruppens styrka och också det som fick henne att vilja arbeta inom kedjan.

Hon säger att det inte fanns på kartan att ha ett eget apotek när hon studerade för 25 år sedan eftersom det då var statligt monopol. Enligt Erica Lindgren bör utvecklingen återspeglas i farmaceututbildningarna, där hon anser att entreprenörskap bör finnas med som ett eget ämne.

– En del av studenterna blir egna företagare och många andra hamnar på olika positioner i kommersiella verksamheter, framhåller hon.

En stor del av hennes jobb är i driften på apoteken då hon är apotekschef på tre av dem.

– Jag rör mig ständigt, framför allt mellan apoteken där jag är apotekschef. Det är omväxlande, ingen dag är den andra lik.

Hon uppskattar att cirka hälften av hennes arbetstid går till arbete på apoteken. Andra hälften går till administration och affärsutveckling. Ett projekt som hon håller på med just nu är att nischa apoteket i Skara mot djurägare.

– Den 14 september startade vi Skaraborgs djurapotek. Vi gjorde en marknadsundersökning. Det visade sig bland annat att jordbrukare ibland vill kunna hämta läkemedel till sina djur på apoteken i stället för att få dem hemkörda, så vi erbjuder båda varianterna. Det finns inget annat apotek i Skaraborg som är särskilt inriktat mot djur.

Erica Lindgren

Ålder: 49.

Bor: Lidköping.

Utbildning: Apotekare.

Bakgrund: Har arbetat på olika tjänster inom Apoteket AB, bland annat som försäljningschef för Affärsområde Konsult. Har också varit medicinsk copywriter. Arbetade med marknadsföring på Apoteket Farmaci innan hon blev ägare inom Apoteksgruppen.

Gör: Delägare i sex apotek inom Apoteksgruppen.

Familj: Vuxen dotter.

Intressen: Hälsa, träning och personlig utveckling.

Dold talang: Duktig på att läsa upp och ner.

Apoteksgruppen består av 167 apotek som drivs av entreprenörer. I en serie artiklar intervjuar nu Dagens Apotek ägare inom Apoteksgruppen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev