Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aggressiv hjärntumör går att bota hos äldre barn

Publicerad: 3 mars 2005, 08:55

Barn med en sällsynt form av hjärntumör kan räddas till livet om de får strålterapi i kombination med en intensiv cellgiftsbehandling. Men detta gäller endast barn över tre år, enligt en studie som publiceras i tidskriften Journal of Clinical Oncology.


Den sällsynta tumörformen ATRT uppträder antingen i hjärnbarken eller i lillhjärnan och sprider sig mycket aggressivt i det centrala nervsystemet. Forskarna bakom artikeln konstaterar att barn under tre år har en mycket dålig prognos, medan äldre barn kan bli botade genom strålning och en kombination av olika cellgifter som ges efter varandra i olika behandlingscykler. Först avlägsnas så mycket som möjligt av tumören med kirurgi.

I studien ingick 31 patienter. Hos de barn som var tre år eller äldre var överlevnaden efter två år 89 procent, mot 17 procent hos de yngre barnen.

Forskarna, som arbetar vid St. Jude Children's Research Hospital i Memphis, USA, anser att deras resultat är så goda att deras behandlingsregim bör bli standard vid denna typ av cancer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev