onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aggressiv tarmbakterie bara i Växjö

Publicerad: 13 mars 2014, 13:17

Utbrottet av den aggressiva tarmbakterien Clostridium difficile typ 027 är begränsat till Växjö. Men Folkhälsomyndigheten manar ändå till ökad lokal beredskap.

Ämnen i artikeln:

Centrallasarettet VäxjöRegion Kronoberg

I början av januari drabbades Centrallasarettet i Växjö av ett utbrott av moxifloxacinresistent Clostridium difficile typ 027, en särskilt aggressiv bakterie som är besvärlig att få bukt med. Den kan ge svåra symtom i form av kraftiga diarréer.

Fyra patienter avled varav tre testades positivt för bakterien.

– I det fjärde fallet har vi inget provsvar som bevis, men allt talar för att det var typ 027 även där, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Landstinget Kronoberg.

Folkhälsomyndigheten, tidigare Smittskyddsinstitutet, har gjort en fördjupad undersökning med hjälp av landets kliniskt mikrobiologiska laboratorier som har screenat för förekomst av bakterien.

Resultatet visar att endast 2 av 182 insamlade prover var av typ 027, vilket visar att utbrottet är geografiskt begränsat till Växjö.

Det finns därmed inga skäl att göra några förändringar i den nationella övervakning som finns i dag, enligt myndigheten. Däremot manar den till en förstärkt övervakning lokalt, exempelvis genom införande av snabbtypning vid misstanke om utbrott.

Detta skulle öka beredskapen inte bara för typ 027, utan även för utbrott av andra moxifloxacinresistenta C. difficile-typer som är problematiska för vården, enligt Folkhälsomyndighetens rapport.

Växjö har ännu inte blåst faran över, även om bara två patienter testades positivt under februari, jämfört med över 20 i januari.

– Vi odlar på all diarré så det tas väldigt mycket prover. Vi har inte taggat ner på rutinerna än, säger Arne Runehagen.

Relaterat material

Fler fall av aggressiv tarmbakterie

Fyra till smittade av aggressiv tarmbakterie

Tarmbakterie skördar liv

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev