Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ägnar du för mycket tid åt pappersarbete?

Publicerad: 28 november 2002, 09:55

En ny utredning visar att läkare ägnar 30-50 procent av sin arbetstid åt administration. Dagens Medicin frågade fem besökare på Riksstämman om de ägnar för mycket av sin arbetstid åt pappersarbete.


Mia Järund, specialist öron-näsa-hals, Stockholm  - Självklart. Det är för mycket byråkrati numera, och alldeles för många telefonsamtal, krångliga datasystem och onödiga signeringar av journaler. Det var därför jag hoppade av för att bli min egen i stället.

Hans Nordell, öron- näsa- halsläkare  vid Lundby sjukhus i Göteborg  - Nej, men det är det många andra som gör. Framför allt är det allmänläkarna som drabbas. Mycket intygsskrivande är exempelvis fullständigt onödigt.

Marianne Alton, lungläkare vid Universitetssjukhuset Örebro  - Inte så mycket som tidigare när jag var klinikchef. Jag ser det inte som ett så stort problem, men visst är det mycket papper.

Essie Andersson, distriktsläkare vid  S:t Lars vårdcentral i Lund  - Ja, och egentligen skulle man kanske behöva ännu mer tid för att hinna med! Mycket tid går åt till att skriva intyg om olika saker och att ha möten med myndigheter. Jag har aldrig haft så mycket pappersjobb som sedan datorerna kom. Helst skulle man ha hjälp av någon att sålla i det enorma informationsflödet, men att anställa någon för det skulle ju medföra nya administrativa arbetsuppgifter.

Staffan Andersson, överläkare i  nuklearmedicin vid Sunderby sjukhus i Luleå  - Ja, det tycker jag. Mycket av journalhanteringen borde man kunna delegera, liksom ekonomiska saker som exempelvis reseräkningar.

Foto alla bilder: Magnus Gotander.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev