Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska anmäls för tv-serie om ambulanspersonal

Publicerad: 9 augusti 2010, 13:20

Akademiska anmäls för tv-serie om ambulanspersonal

En läkare anmäler Akademiska sjukhuset för ledningens beslut att medverka i en ny tv-serie om ambulanspersonalens arbete.


Akademiska sjukhuset i Uppsala blev ifrågasatt i samband med att dokumentärserien Sjukhuset sändes på TV3. Trots det har sjukhusledningen nu sagt ja till att medverka i en ny tv-serie från produktionsbolaget Titan Television.

”112 - på liv och död” sänds i TV4 Plus i höst och handlar om ambulanspersonalens arbete. Inspelningarna inleds nu under sommaren.

– Vår verksamhet är offentlig och skattefinansierad och tv är en bra kanal för att visa hur pengarna används. Vi vill också skapa ett intresse för sjukvård i allmänhet och vi tror att detta kan vara ett bra sätt att även intressera ungdomar för att arbeta inom sjukvården, säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson i ett pressmeddelande från tidigare i somras.

Akademiska sjukhuset och Titan Television har skrivit under ett avtal där produktionsbolaget förbinder sig att följa tystnadsplikten och inhämta de medverkande patienternas samtycke. Alla patienter har rätt att ångra sin medverkan inom nio dagar. Dessutom ska representanter för Akademiska sjukhuset granska varje program innan det sänds.

Det räcker inte, anser en läkare som har anmält sjukhuset till Socialstyrelsen. Enligt läkaren kränker inspelningarna patienternas integritet och patientsekretessen.

”Man har anledning att uppskatta att det rör sig om några 1 000-tal patienter som kan ha filmats utan att korrekt lämnat medgivande förelegat före filmning”, skriver läkaren i den anmälan som citeras av Dagens Media.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev