Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Akademiska behöver hjälp efter översvämning

Publicerad: 30 juli 2018, 08:21

Foto: Johan Wahlgren

Söndagens skyfall har slagit ut sterilcentralen i Uppsala och nu ser Akademiska sig omkring efter hjälp från andra sjukhus. Operationsschemat verkar dock inte hotat.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetLasarettet i EnköpingGävle sjukhusVästmanlands sjukhus Västerås

Delar av sjukhusområdet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är fortfarande en byggarbetsplats där det kan samlas stora mängder vatten. Och sjukhusets sterilcentral befinner sig i ett kulvertsystem under marknivå. Den kombinationen gjorde att vattenmassorna efter det efterlängtade regnet trängde igenom väggarna.

– Sterilcentralen är fortfarande ur funktion och kommer sannolikt inte att kunna användas under måndagen som det ser ut just nu, säger Claes Juhlin, chefläkare i beredskap, till Dagens Medicin.

Det material som behövs till måndagens operationer fanns i stor utsträckning redan på operationssalarna, varför dagens operationer inte påverkas, förklarar han. Nu inventerar Akademiska hur mycket gods som kommer att behövas för tisdagens operationer och ser över möjligheterna att få hjälp med att sterilisera det vid något av sjukhusen i Enköping, Västerås eller Gävle.

– Förhoppningsvis ska vi kunna köra ordinarie planerad verksamhet i morgon, säger Claes Juhlin.

Det kan ju komma fler skyfall och bygget är inte klart. Vad är det som gör att det inte ska bli nya översvämningar?

– Jag gissar att byggfirmorna ser över och tätar eventuella hål. Men det kan ju komma andra läckage på andra ställen. Det har kommit enorma regnmängder och vi har förut varit med om det har regnat igenom tak och allt möjligt.

Enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset kan det dröja ett par dagar innan steriliseringsverksamheten är i gång igen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev