Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska får mer pengar

Publicerad: 18 januari 2011, 11:19

Akademiska sjukhuset i Uppsala får ett budgettillskott på 141 miljoner kronor från landstinget. Men det är tveksamt om pengarna räcker för att nå ett nollresultat i år.


Det är landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse som har beslutat om extrapengarna till Akademiska sjukhuset.

Beslutet innebär att sjukhuset får hela summan för årets sjukvårdsbeställning på en gång. Tidigare har pengarna betalats ut allteftersom sjukhuset behövt dem.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Anna-Karin Klomp, KD, säger till UNT att syftet med beslutet är att Akademiska ska kunna planera sin verksamhet bättre och få ut mer vård för pengarna.

Men trots årets tillskott på 141 miljoner kronor är det osäkert om sjukhuset kommer att kunna nå ett nollresultat i år. Enligt sjukhusledningen är det bara 25 miljoner av de nya pengarna som är ett tillskott jämfört med förra året. Akademiska sjukhuset har sedan tidigare ett sparbeting på 150 miljoner kronor.

I november lämnade sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla sin post bland annat på grund av att hon var missnöjd med de senaste årens besparingar. Hon krävde då att landstinget skulle skjuta till mer pengar.

Samuel Åsgård
samuel.asgard@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News