Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska fortsätter ställa in operationer

Publicerad: 14 oktober 2019, 10:56

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Akademiska sjukhuset ställer in all planerad slutenvård även tisdag och onsdag. Det skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetRegion UppsalaLeveranskrisen

All planerad slutenvård och planerade operationer ställs in vid Akademiska sjukhuset även under tisdagen och onsdagen enligt Region Uppsala.

Till och med måndag har omkring 60 planerade operationer ställts in.

Orsaken är den pågående situationen med brist på sjukvårdsmaterial.
– Vi har fått vissa leveranser under helgen, men vi har ännu inte kommit upp i de nivåer som krävs för att vi ska kunna bedriva normal verksamhet och samtidigt ha beredskap för att klara av akuta händelser, till exempel en större olycka, säger Mikael Köhler, chefläkare vid Akademiska sjukhuset i pressmeddelandet.

Stoppet för planerad vård gäller fram till torsdag morgon. Undantag görs för medicinskt angelägna operationer.

– Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta, säger Mikael Köhler.

I helgen fick regionerna hård kritik av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Dagens Medicin har rapporterat om att myndigheten anser att beredskapen är för låg – och att regionerna bryter mot lagen.

– Man måste säkerställa att man verkligen har tillgång till de förbrukningsartiklar som man behöver, säger Jan-Olof Olsson, expert på försörjningsberedskap vid MSB, till TT.

(Texten kommer uppdateras)

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev