Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska friat för sjukhusfilmning

Publicerad: 23 december 2013, 13:22

UPPDATERING Landstinget i Uppsala län behöver inte betala skadestånd till anhöriga till den cancerpatient som filmades av TV3 strax innan han dog. Det beslutade Uppsala tingsrätt i dag.


Rätten dömde i enlighet med yttrandefrihetsgrundlagen och därmed gäller reglerna kring meddelarskydd.

Avsnittet ingick i tv-serien Sjukhuset och filmades 2007. Varken mannen eller de anhöriga ska ha godkänt medverkan.

Tre anhöriga till mannen begärde 125 000 kronor var i skadestånd av landstinget, det är mannens hustru, dotter och dotterdotter.

I stället åläggs de nu att betala landstingets och sina egna  rättegångskostnader. Centrum för rättvisa, som har drivit fallet, kommer  dock att stå för kostnaderna, som uppges vara 600 000 kronor.

Tingsrätten anser bland annat att sjuksköterskorna som medverkar i  filmen inte gjort sig skyldiga till uppsåtligt brott mot  tystnadsplikten. Sjukhusledningen hade godkänt inspelningen, konstaterar  rätten, och sjuksköterskorna hade inte anledning att tro att de gjorde fel i  att medverka.

Landstingets chefsjurist Jens Larsson ser domen som ett kvitto på att Akademiska sjukhuset kan hantera svåra etiska frågor. Han hoppas att domen sätter punkt för hela historien och att det inte blir någon överklagan från de anhörigas sida.

Enligt Centrum för rättvisa, som drivit fallet, ska landstinget haft ekonomiska motiv för att låta ett tv-produktionsbolag filma patienter och personal. Enligt en tidigare informationschef hoppades landstinget att tv-programmet Sjukhuset skulle göra det lättare att sälja vård till andra landsting.

Enligt biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson på Akademiska sjukhuset kan serien indirekt ökat kännedomen om den högspecialiserade vården som bedrivs på sjukhuset. Men någon direkt ekonomisk vinning ska landstinget inte ha gjort.

Akademiska sjukhuset har dock inte gått helt fri från kritik från juridiskt håll. Justitieombudsmannen klargjorde 2011 att det inte räcker med att inhämta samtycke från patienter och anhöriga efter att en filminspelning startade. Det godkännandet måste ordnas i förväg.

Landstinget har tagit till sig av den kritiken och rutinerna för all filmning och fotografering i landstingets lokaler har skärpts. I dag krävs medgivande i förväg vid all medverkan av patienter, enligt Jens Larsson.

Enligt Centrum för rättvisa kommer domen att överklagas.

Relaterat material

Sjukhus stäms efter tv-program

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev