tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska har gjort sin IT-läxa

Publicerad: 19 oktober 2012, 10:48

Sjukhuset fick i våras kritik för bristfälliga IT-system som gjorde det omöjligt att kontrollera vem som läste vad.


I våras riktade Datainspektionen, DI, kritik mot Akademiska sjukhuset i Uppsala. En av anledningarna var att sjukhusets IT-system gjorde det omöjligt att kontrollera om läkare läste patientjournaler som de inte hade rätt att läsa.

– En så bristfällig loggning gör det i praktiken omöjligt att kontrollera obehörig åtkomst, men gör även att personal på felaktiga grunder kan pekas ut som att ha tagit del av för mycket patientuppgifter, sade DI:s jurist Maria Bergdahl, i ett pressmeddelande från i våras.

Datainspektionen ålade sjukhuset att lämna in en plan för vilka åtgärder som skulle göras för att komma tillrätta med bristerna. Nu har sjukhuset gjort det de ska, enligt ett pressmeddelande från DI.

– De åtgärder som landstinget har redovisat i sin redogörelse och som kommer att genomföras, visar att landstinget prioriterar patienternas integritet och rättigheter, säger Maria Bergdahl.

Landstinget genomför nu en behovs- och riskanalys av den journalfunktion som kritiserats.  Sättet som man delar ut behörighet på ses över, och läkarstudenter har inte längre möjlighet att se vyn ”läkaranteckningar” i journalsystemet. Även loggningen av vem som har sett vad ska fungera.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev