Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska och Sahlgrenska får ansvar för kraniofacial kirurgi

Publicerad: 15 juni 2011, 10:52

Rikssjukvårdsnämnden beslutade i dag, onsdag, att Akademiska sjukhuset i Uppsala och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får det nationella ansvaret för kraniofacial kirurgi.


– Vi är mycket glada över det här beskedet. Det är ett erkännande av den höga kompetens vi har inom området. Samtidigt ger det en kvalitetsstämpel till hela Akademiska sjukhuset, säger Erik Weiman (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län, i ett pressmeddelande.

Varje år genomförs ungefär 100 operationer av missbildningar i skalle eller ansikte, så kallad kraniofacial kirurgi. Flera av patienterna har en missbildning kallad kraniosynostos som innebär att skallbenet slutit sig för tidigt.

Rikssjukvårdsnämnden är en del av Socialstyrelsen och beslutar om vilka landsting som får ansvar för rikssjukvården. Beslutet tas utifrån tre avgörande kriterier: sjukdomen/tillståndet ska vara ovanligt, diagnos/behandling ska vara komplicerad och resurskrävande med krav på specialistkompetens.

Enligt pressmeddelandet bygger kraniofacial kirurgi på ett nära samarbete mellan plastik- neuro- och käkkirurger samt ortodontister, öron-näs-halsläkare, foniatrer, logopeder, narkosläkare, ögonläkare, barnläkare och röntgenläkare.

Beslutet innebär att Akademiska sjukhuset får ett 50-tal fler operationer och ungefär 100 ytterligare vårddygn inom neurointensiven per år, enligt Morten Kildal, verksamhetschef för plastik- och käkkirurgi.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News