Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska sjukhuset riskerar vite

Publicerad: 26 maj 2014, 10:04

Personal på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala riskerar att bli smittade av luftburna smittor. Trots viteshot har sjukhuset inte åtgärdat bristerna.


Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i september 2013 uppmärksammades brister i arbetsmiljön på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Några av kraven var att Uppsala läns landsting ska se till att patienter med luftburen smitta i riskklass tre och fyra ska vistas i lämpliga rum för att skydda personalen mot smitta. Inpasseringen till rummen, som ska vara isolerade, ska ske genom en luftsluss och vara markerad med varselskyltar. Det ska även finnas ett separat ventilationssystem med särskilt filter.

Vid en uppföljande inspektion, i slutet av mars i år, konstaterade Arbetsmiljöverket att tillräckliga åtgärder inte vidtagits. Myndigheten har därför ansökt om utdömande av vite hos förvaltningsrätten.

Landstinget kan leva upp till kravet genom att skapa speciella isolerade rum med luftslussar eller genom att, utan fördröjning, ta emot patienter med hög infektionsrisk på infektionsmottagningen där det i dag redan finns sådana rum.

– Sjukhuset har tagit fram en rutin för att ta dessa patienter till sådana rum på infektionskliniken men vi tycker inte att rutinen är tillräcklig för att leva upp till vårt krav. Det kan dröja en längre tid tills infektionsläkaren kommer beroende på hur denna måste prioritera sina arbetsuppgifter. Under tiden patienten vistas i ett rum som inte uppfyller kraven kan smitta spridas till arbetstagarna, säger Maria Lilja, jurist på Arbetsmiljöverket.

Maria Lilja uppger att hon inte har någon bild av hur det ser ut på andra sjukhus och avdelningar och kan därför inte bedöma hur vanligt detta fall är.

– Upprinnelsen till ärendet är att vi fick in en begäran från Akademiska sjukhusets skyddsombud och därför gjorde vi en inspektion, säger hon.

Det ursprungliga vitet var 800 000 kronor, ett belopp som kan komma att jämkas i och med att landstinget uppföljer vissa av kraven. Vid en dom bestämmer förvaltningsrätten beloppet.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev